Το απόλυτο χάος επικρατούσε νωρίς το πρωί της Κυριακές σε αρκετά εκλογικά τμήματα της Ξάνθης, με τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών να μην παρουσιάζονται και τους δικαστικούς αντιπροσώπους να αναζητούν λύσεις.

Σε ένα εκλογικό τμήμα του δήμου Ξάνθης είχαν οριστεί δύο άτομα ως μέλη της εφορευτικής επιτροπής, με το ένα εξ αυτών να έχει υποβάλει αίτηση εξαίρεσης, ενώ η δεύτερη περίπτωση αφορούσε ένστολο. Βλέποντας το κενό που είχε δημιουργηθεί και μη έχοντας άλλη λύση ο δικαστικός αντιπρόσωπος επιστράτευσε την προσωπική του γραμματέα.

Σε αρκετά εκλογικά τμήματα του Νομού δεν παρουσιάστηκε κανένα μέλος εφορευτικών επιτροπών ή παρουσιάστηκαν μερικά μόνο απ’ αυτά που είχαν οριστεί από το Πρωτοδικείο, με αποτέλεσμα οι κατά τόπους δικαστικοί αντιπρόσωποι να επιστρατεύουν φίλους και συγγενείς, ακόμη και τα παιδιά τους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να διεξαχθεί απρόσκοπτα η εκλογική διαδικασία. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που όπως αναφέρεται, οι πολίτες που εξ’ αρχής είχαν οριστεί ως μέλη παρουσίαζαν κωλύματα για τα οποία δεν υπήρξε έγκαιρη αντιμετώπιση ώστε να επιλυθού, αναφέρει το thrakitoday.com.

Μέχρι και τις 3 το μεσημέρι δεν υπήρξε πρόβλεψη και μέριμνα από πλευράς των αρμοδίων για την παροχή ούτε ενός μπουκαλιού νερού τόσο προς τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών όσο και προς τους δικαστικούς αντιπροσώπους, σε αρκετά εκλογικά τμήματα.

Ισχνή η προσέλευση
Η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής, οπότε και ολοκληρώθηκε κατά το ήμισυ η εκλογική διαδικασία, με τα ποσοστά της αποχής να παρουσιάζουν τρομακτικές διαστάσεις. Χαρακτηριστική η περίπτωση εκλογικού κέντρου στο 7ο Δημοτικό Σχολείο της Ξάνθης όπου από τους 680 εγγεγραμμένους είχαν προσέλθει στις κάλπες μόνο οι 190 μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι.

Προβλήματα με τα εκλογικά

Κατ’ εφαρμογή σχετικής οδηγίας από πλευράς του υπουργείου πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στα εκλογικά τμήματα της Ξάνθης, τα οποία μειώθηκαν συγκριτικά με τις εκλογές του 2012, ενώ παράλληλα αξιοποιήθηκαν νέες σχολικές μονάδες και έγινε διαφορετική κατανομή των τμημάτων. Με αυτό τον τρόπο όλα τα εκλογικά τμήματα βρίσκονταν στο ισόγειο των κτιρίων, και όχι στους επάνω ορόφους όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολη η πρόσβαση σε ηλικιωμένους ή άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ωστόσο η νέα κατανομή των εκλογικών τμημάτων προκάλεσε προβλήματα σε αρκετούς ψηφοφόρους, κυρίως ηλικιωμένους, που δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως, προσέρχονταν στα παλιά εκλογικά τους τμήματα και στη συνέχεια έψαχναν να βρουν που ψηφίζουν.