Σεμινάριο με θέμα «Ο Μοντερνισμός του Γκρέκο» πραγματοποιεί η Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (ΕΕΙΤ), το ερχόμενο Σάββατο 31 Ιανουαρίου, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς.

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Χατζηνικολάου, θα μιλήσει για την «ανακάλυψη» του μοντερνισμού του Γκρέκο κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, για την αντιμετώπιση της τέχνης του από τους ανθρώπους της δικής του εποχής στο Τολέδο, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ενώ θα αναλύσει παραδειγματικά ορισμένα έργα του Θεοτοκόπουλου, μεταξύ των οποίων το περίφημο «Espolio» (Ο διαμερισμός των ιματίων) και το «Άποψη και χάρτης του Τολέδου».

Τα σεμινάρια της ΕΕΙΤ απευθύνονται στους ιστορικούς τέχνης, τους καλλιτέχνες αλλά και τους φιλότεχνους και στοχεύουν στην εξοικείωση του ελληνικού κοινού με τα σημαντικότερα ρεύματα της ευρωπαϊκής τέχνης και με το έργο σημαντικών καλλιτεχνών. Πραγματοποιούνται από το 2011 από ιστορικούς τέχνης διεθνούς εμβέλειας, όπως οι καθηγητές Ernst van de Wetering (Σεμινάριο για τον Ρέμπραντ), Rudolf Preimesberger (Σεμινάριο για το μπαρόκ και τον Καραβάτζο) και T.J. Clark (Σεμινάριο για τη Γκερνίκα του Πικάσο και για τη «Δοκιμασία της Δύσης»).

Στον κεντρικό ομιλητή, καθηγητή Νίκο Χατζηνικολάου, οφείλονται σημαντικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του «Έτους Γκρέκο 2014» όπως οι εκθέσεις «O Δ. Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης» στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, το διεθνές συνέδριο «Εl Greco. The Cretan years» από τις 21 έως τις 23 Ιουνίου στο Ηράκλειο, «Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο» στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη καθώς και το διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Ο El Greco από την Κρήτη στη Βενετία, στη Ρώμη, στο Τολέδο» από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.