Στα λάθη που έγιναν από τις ιταλικές αρχές κατά την ναυτική τραγωδία του πλοίου Norman Atlantic, καθώς και τους λόγους για τους οποίους η ελληνική πλευρά παραχώρησε στην ιταλική την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των επιβατών του πλοίου Norman Atlantic, αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1».

«Από τις μαρτυρίες της οποίες καταγράφουμε από τους διασωθέντες διαπιστώνουμε ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός στα γκαράζ των πλοίων και διαπιστώνουμε επίσης λάθη σε σχέση με την διαχείριση του περιστατικού από τις ιταλικές αρχές», είπε.

Επισημαίνοντας τα λάθη που έγιναν, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου είπε χαρακτηριστικά:

– Ο Α’ Μηχανικός είναι από τους πρώτους που εγκατέλειψαν το πλοίο. Το πλοίο είχε πάθει μπλακ άουτ και είχε χάσει τον πρώτο του Μηχανικό.

– Δεν ειδοποιήθηκαν οι επιβάτες! Δεν ήχησαν οι συναγερμοί ενώ το πλοίο είχε εκπέμψει ήδη SOS.

– Η πρώτη ειδοποίηση δεν έγινε από το πλήρωμα αλλά από επιβάτη που κάλεσε τον αριθμό διεθνούς κλήσης 112. Ο επιβάτης είπε «καιγόμαστε».

– Μετά την κλήση από τον επιβάτη εμείς πήραμε στο πλοίο και τους υποδείξαμε ότι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο πρέπει να εκπέμψει σήμα κινδύνου.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης στο ερώτημα γιατί ενώ το πλοίο αρχικά έπλεε σε ελληνικά όρια διάσωσης τον συντονισμό ανέλαβαν οι ιταλοί, είπε: «Είχαμε αδυναμία να στείλουμε λόγω της καταιγίδας οποιοδήποτε μέσο. Ούτε ελικόπτερο, ούτε πλωτό μέσο. Ο κυβερνήτης είναι Ιταλός και υπήρχε μεγάλη δυσκολία στην επικοινωνία μαζί του. Ιταλός ήταν και ο κυβερνήτης του Cruise Europa ο οποίος προτιμούσε να μιλάει με την Ρώμη».