Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε χθες στην περιοχή «Βουδά Γκρεμός» στο Άγιο Γάλας της Χίου σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με το politischios.gr η φωτιά έγινε αντιληπτή χθες γύρω στις 09.15  πάνω από το λαγκάδι της Αγίας Μαρίνας στο Μελανειός, σε μια έκταση που δεν δικαιολογούνται υπολείμματα καύσης από αγροτικές εργασίες της εποχής και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα.

Στη γρήγορη εξάπλωση της συνέβαλε και η αρχική λαθεμένη εκτίμηση της από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Οι αρχικές προβλέψεις της Πυροσβεστικής διαβεβαίωναν για σύντομο έλεγχο της κατάστασης, κάτι που σύντομα διαψεύστηκε και γύρω στις 12.00 γίνονταν αντιληπτό ότι η μάχη με τις φλόγες θα ήταν πολύωρη.

Η απουσία σαφούς εικόνας για το βαθμό κινδύνου επιβεβαιώνει την ανάγκη σύστασης και λειτουργίας Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην Αμανή, την περιοχή όπου για να προσεγγίσει πυροσβεστικό όχημα απαιτούνται τουλάχιστον δύο ώρες.

Της λαθεμένης αρχικής εκτίμησης ακολούθησε η αδυναμία συνδρομής από τον κρατικό μηχανισμό. Γύρω στο μεσημέρι ενεργό ανάμειξη απέκτησε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, ενώ όμως δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα σηκωθούν δυο πυροσβεστικά αεροπλάνα, αυτά ποτέ δεν εμφανίστηκαν. Μια αιτιολογία ήταν ότι αργά διατυπώθηκε η ανάγκη συνδρομής τους και θα είχαν δυνατότητα ελάχιστων ρίψεων, μια δεύτερη ότι έμειναν καθηλωμένα μην τυχόν και απαιτηθεί η συμμετοχή τους στην επιχείρηση του φλεγόμενου πλοίου μεταξύ Κέρκυρας και Ιταλίας, αναφέρει η εφημερίδα.