Στο επίκεντρο έρευνας, την οποία παρήγγειλε ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλους, βρίσκεται το έργο του ανισόπεδου κόμβου (Κ-16), στη συμβολή της εσωτερικής περιφερειακής οδού με την ΠΑΘΕ, στην περιοχή Λαχαναγοράς.

Ο αντεισαγγελέας Εφετών ζητά να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αποφασίστηκε να δοθεί αποζημίωση στην κατασκευάστρια εταιρία, ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω καθυστέρησης στην έναρξη εκτέλεσης του έργου.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η κατασκευή του έργου, προϋπολογισμού 89,5 εκατομμυρίων ευρώ, καθυστέρησε να ξεκινήσει, επειδή δύο ιδιώτες καταπάτησαν εκτάσεις, που είχαν απαλλοτριωθεί από το …1974(!) αναπτύσσοντας στο χώρο επιχειρηματική δραστηριότητα.

Έτσι, η κατασκευαστική εταιρία ζήτησε διάλυση της σύμβασης και αποζημίωση, για τη ζημία που υπέστη, από την καθυστερημένη απομάκρυνση των καταπατητών, κατά το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου του 2011 και Νοεμβρίου του επόμενου έτους. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τελικά, ενέκρινε την αποζημίωση, ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ, ποσό με το οποίο ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο.

Η έρευνα για την υπόθεση ανατέθηκε στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ενώ, τα αδικήματα που θα ερευνηθούν είναι αυτά της απιστίας, σε βάρος του Δημοσίου, σε βαθμό κακουργήματος (σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου), όπως επίσης της κοινής απιστίας, πάλι σε βαθμό κακουργήματος.

Για την υπόθεση θα κληθούν να καταθέσουν ο πρώην ευρωβουλευτής και σημερινός περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος, που κατά το παρελθόν είχε υποβάλει αναφορά για το θέμα στη Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, ο υπεύθυνος εργολάβος του έργου κ.ά. Επίσης, ανωμοτί καταθέσεις θα κληθούν να δώσουν οι πρώην και νυν προϊστάμενοι της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.