Δεν έφθαναν τα δραματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τελευταίως τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, ορισμένα εκ των οποίων κινδυνεύουν να οδηγηθούν σύντομα σε αδυναμία λειτουργίας, τους έλειπε ο… εμφύλιος πόλεμος! Κι όμως, έπειτα από αρκετά χρόνια ηρεμίας, η παλιότερη έντονη διαμάχη των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους και τον ρόλο των τελευταίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αναζωπυρώθηκε.

Πρώτοι οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων την περασμένη εβδομάδα έθεσαν ξανά ζήτημα, μιλώντας για «επιχειρούμενη πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ» η οποία, όπως είπανε, αντιστρατεύεται τους παράλληλους, διακριτούς και νομοθετημένους στόχους των δύο τομέων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού. Και ζήτησαν να διατηρηθεί διακριτή η ταυτότητα ΤΕΙ και πανεπιστημίων, καθώς και των αντίστοιχων επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους.

Χθες, οι πρόεδροι των ΤΕΙ αντεπιτέθηκαν, κατηγορώντας τη Σύνοδο πρυτάνεων ότι «αφού έλυσε τα προβλήματα που αφορούν τον οίκο της, αφού πέτυχε τον εξοβελισμό από την Ανώτατη Εκπαίδευση των αμφιβόλου ποιότητας κολεγίων, έστρεψε τώρα, στο όνομα της διασφάλισης της ποιότητας, το ενδιαφέρον της και στα ΤΕΙ και ανέλαβε να λύσει και τα δικά τους προβλήματα».

Σύμφωνα με «Τα Νέα», για να καταλάβουμε πώς ξαφνικά αναζωπυρώθηκε η κόντρα, πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα έγιναν προτάσεις από τις διοικήσεις των ΤΕΙ στο Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ) του υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση των ιδρυμάτων. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ, Δημήτρης Νίνος, προτάθηκε να δοθεί δυνατότητα χορήγησης διδακτορικών διπλωμάτων με προϋποθέσεις και από τα ιδρύματα του τεχνολογικού τομέα, δεδομένου ότι σήμερα δύνανται πλέον να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα αυτοδύναμα, χωρίς τη σύμπραξη των ΑΕΙ.