Στο κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας φιλοξενούνται οι μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο «Baris» μετά την επιτυχή διάσωσή τους από τις ελληνικές Αρχές. Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός για πολιομυελίτιδα στα περίπου 100 παιδιά που φιλοξενούνται στην Ιεράπετρα.

Οι παράτυποι μετανάστες πέρασαν ήρεμη νύχτα μετά την πολυήμερη ταλαιπωρία τους, καθώς στον χώρο που φιλοξενούνται προσωρινά είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την όσο το δυνατόν καλύτερη παραμονή τους.

Ο δήμος της Ιεράπετρας κινητοποιήθηκε άμεσα σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη φιλοξενία των μεταναστών στο κλειστό γυμναστήριο, το οποίο, μεταξύ άλλων, διαθέτει θέρμανση, φωτισμό και ζεστό νερό.

Παράλληλα, συγκεντρώθηκαν στρώματα, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, ρούχα, είδη προσωπικής υγιεινής, και τρόφιμα. Στον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου βρίσκονται η αστυνομία, το λιμενικό, εθελοντές και στελέχη του Ερυθρού Σταυρού, κλιμάκιο από το υπουργείο Υγείας, συνεργεία του δήμου και φορέων της περιοχής.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται η καταγραφή και η συλλογή των στοιχείων των παράτυπων μεταναστών και μετά την ολοκλήρωσή τους αναμένεται να αναχωρήσουν από την Ιεράπετρα για τις χώρες που επιθυμούν οι Σύροι καθώς και οι Παλαιστίνιοι, που θεωρούνται πρόσφυγες πολέμου. Οι υπόλοιποι εάν εκδηλώσουν ενδιαφέρον να επιστρέψουν στην πατρίδα τους θα προωθηθούν στις χώρες τους, αλλιώς θα μεταφερθούν στα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών.

Ήδη, βρίσκονται στην Ιεράπετρα εκπρόσωποι του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προκειμένου να εποπτεύσουν τη διαδικασία για τους μετανάστες που προέρχονται από τη Συρία. Τέλος, ο δήμαρχος και οι τοπικοί φορείς έχουν ζητήσει την άμεση απομάκρυνση του πλοίου «Baris» από τον όρμο της Ιεράπετρας για τον κίνδυνο θαλάσσιας ρύπανσης και άλλων προβλημάτων στην περιοχή.