Σε πλήρη εξέλιξη από τις 11 το πρωί που δόθηκε το «πράσινο φως» από τους γιατρούς και τους διασώστες μέχρι και αυτή την ώρα βρίσκεται η αποβίβαση των 750 περίπου μεταναστών από το φορτηγό πλοίο «Baris» που αγκυροβόλησε το πρωί έξω από το λιμάνι της Ιεράπετρας.

Η διαδικασία, σύμφωνα με το cretapost.gr, διακόπηκε μόνο για μία ώρα περίπου εξαιτίας μίας έντασης που δημιουργήθηκε πάνω στο πλοίο. Μία ομάδα μεταναστών, πιθανότατα από το Ιράκ, αρνούνταν πεισματικά να κατέβουν από το πλοίο ζητώντας από τις ελληνικές αρχές να τους μεταφέρουν στην Ιταλία. Οι εμπλεκόμενοι φορείς ανέβηκαν στο πλοίο και κατεύνασαν τα πνεύματα με αποτέλεσμα λίγη ώρα αργότερα να συνεχιστεί η διαδικασία της αποβίβασης.

Νωρίτερα, δύο μαχαιρωμένοι βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στα αμπάρια του φορτηγού πλοίου «Baris» το οποίο ήταν σε άθλια κατάσταση καθώς πάνω του ήταν στοιβαγμένοι 750 μετανάστες – από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν – ανάμεσά τους 100 παιδιά και 150 γυναίκες κάποιες εκ των οποίων σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Οι πρώτοι που πάτησαν το πόδι τους στο πλοίο ήταν οι άνδρες της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών (ΜΥΚ) οι οποίοι προχώρησαν σε συλλήψεις 12 ατόμων, που θεωρούνται μέλη του πληρώματος του δουλεμπορικού.

Μάλιστα, στα αμπάρια του φορτηγού πλοίου εντοπίστηκαν δύο μετανάστες οι οποίοι φέρουν τραύματα από μαχαίρι με τις αρχές να προσπαθούν να διαλευκάνουν την υπόθεση.

Οι δύο μετανάστες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της περιοχής για να περιθάλψουν οι γιατροί τις πληγές τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

Οι 750 μετανάστες αναμένεται να φιλοξενηθούν αρχικά στο Κλειστό Γυμναστήριο Ιεράπετρας με πρώτο μέλημα τα παιδιά να εμβολιαστούν για πολιομυελίτιδα.

«Ο μεγαλύτερος αριθμός των μεταναστών είναι από τη Συρία και εκεί υπάρχει πολιομυελίτιδα. Γι’ αυτόν τον λόγο η πρώτη κίνηση είναι τα παιδιά να εμβολιαστούν για πολιομυελίτιδα», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο κ. Ευσταθίου ο οποίος παράλληλα επεσήμανε ότι «οι Σύριοι, σύμφωνα με τις παγκόσμιες οδηγίες του ΠΟΥ και του ΟΗΕ θα αφεθούν ελεύθεροι. Οι μετανάστες όμως που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα θα μεταφερθούν στα κέντρα προσωρινής κράτησης και φύλαξης που έχουμε».

Από χθες το Κλειστό Γυμναστήριο της Ιεράπετρας είναι έτοιμο για να δεχθεί τον μεγάλο αυτό αριθμό των μεταναστών.

«Αυτή τη στιγμή το κλειστό Γυμναστήριο μπορεί να φιλοξενήσει αυτούς τους μετανάστες. Υπάρχει νερό, θέρμανση και όλα όσα χρειάζονται οι άνθρωποι ενώ θα υπάρχει φρούρηση του χώρου από τις αστυνομικές δυνάμεις», επεσήμανε ο δήμαρχος της Ιεράπετρας, Θεοδόσης Καλαντζάκης.