Με επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Τασούλα, το Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου (ΣΕΕΘ) ζητά την παρέμβαση του υπουργού και τον ενημερώνει για ζητήματα «ζωτικής σημασίας», για την αποδοτική και εύρυθμη λειτουργία της πρώτης κρατικής σκηνής.

Στην επιστολή τους, οι εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου εκφράζουν την ανησυχία τους για τη γενική κατάσταση των οικονομικών της πρώτης κρατικής σκηνής, εξαιτίας της «σοβαρής απόκλισης που αναμένεται να παρουσιάσει ο προϋπολογισμός κατά την εκτέλεσή του για το 2014, γεγονός που ώθησε τη διοίκηση στο να προβεί στην αναμόρφωσή του».

Όπως αναφέρει το ΣΕΕΘ, σύμφωνα με τον υπό αναδιαμόρφωση προϋπολογισμό του 2014, προκειμένου αυτός να είναι ισοσκελισμένος, θα απαιτηθεί η άντληση 1.968.700,00 ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα.

«Το γεγονός ότι η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου αρνήθηκε να απαντήσει στις αλλεπάλληλες επιστολές που απευθύναμε και στο Διοικητικό Συμβούλιο και αρνήθηκε να ενημερώσει το ΣΕΕΘ για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ενέτεινε την ανησυχία μας και αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την αποστολή της παρούσης επιστολής», εξηγεί το ΣΕΕΘ στην επιστολή του, τονίζοντας πως «η εκτεταμένη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων θα μπορούσε να καταστήσει ευάλωτο το Ε.Θ. και να επηρεάσει αρνητικά την ορθή λειτουργία της πρώτης κρατικής σκηνής της χώρας».

Το δεύτερο ζήτημα αφορά στην καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όσους εργαζομένους του Ε.Θ. το δικαιούνται, σύμφωνα με το είδος της εργασίας που παρέχουν. Ήδη από το 2012, το υπουργείο Πολιτισμού έχει εκδώσει ΚΥΑ (Αρ. Φύλλου 1416/30/4/2012) για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, ωστόσο, σύμφωνα με το ΣΕΕΘ, η εν λόγω ΚΥΑ δεν εφαρμόζεται στο Εθνικό Θέατρο. «Κατά την άποψη μας οι νόμοι 4024/2011 και 4093/2012 επιτάσσουν την αναλογική και μόνο εφαρμογή των διατάξεων περί ενιαίου μισθολογίου και όχι την ευθεία και άμεση υπαγωγή σ’ αυτές», αναφέρει το ΣΕΕΘ και ζητά την παρέμβαση του κ. Τασούλα, ώστε «με υπουργική απόφαση να λυθεί το ζήτημα του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας το οποίο οι εργαζόμενοι του Ε.Θ. δικαιούνται, σύμφωνα με το νόμο» .

Εξαιτίας της «σοβαρότητας των δύο ζητημάτων, ιδίως της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το Εθνικό Θέατρο», το ΣΕΕΘ ζητά συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού και τον καλεί να παρέμβει, ώστε να διευκρινιστεί πλήρως πώς εκτελείται ο προϋπολογισμός του 2014.

«Η διαφύλαξη της οικονομικής ευρωστίας του Οργανισμού είναι απαραίτητη ώστε αυτός να εξακολουθήσει να επιτελεί το υψηλό παιδευτικό και καλλιτεχνικό έργο που ορίζουν το υπουργείο Πολιτισμού και η παράδοση του Εθνικού Θεάτρου», καταλήγει η επιστολή.