Στα αρχαιολογικά ευρήματα της Αμφίπολης αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα του Reuters, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη πέρασε από την αφάνεια στην αναγνώριση, επισημαίνοντας ότι η ανακάλυψη δίνει στους Έλληνες μια ελπίδα παρά τον μεγάλο αγώνα που κάνουν για να επιβιώσουν.

«Μετά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, πολιτικών αναταραχών και διεθνούς ταπείνωσης λόγω του μνημονίου, οι Έλληνες ψάχνουν απεγνωσμένα για ήρωες και ο Αντώνης Σαμαράς ψάχνει για κάποια καλά νέα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Reuters. Όπως σημειώνει ο Χρήστος Κεχαγιάς, κοινωνιολόγος του Πανεπιστήμιου της Αθήνας, η ανακάλυψη «δίνει στους Έλληνες μια ελπίδα παρά τον μεγάλο αγώνα που κάνουν για να επιβιώσουν. Πρόκειται για έναν ”ιερό τάφο” που θα τους επανασυνδέσει με μια περίοδο δύναμης και δόξας. Σε εποχές κρίσεις οι άνθρωποι ψάχνουν την ευκαιρία να ανανεώσουν την ταυτότητά τους».

Μετά την ανακάλυψη ενός μαρμάρινου τάφου στην Αμφίπολη που χρονολογείται από την εποχή του Μ. Αλέξανδρου, η κ. Περιστέρη βραβεύτηκε τρεις φορές τον τελευταίο μήνα. Το Reuters αναφέρει ότι σύμφωνα με τις επικρατέστερες θεωρίες, o τύμβος μπορεί να είναι η τελευταία κατοικία της συζύγου του Στρατηλάτη, Ολυμπιάδας, της μητέρας του, Ρωξάνης ή κάποιου από τους στρατηγούς του.

Αναφορά γίνεται και στο ότι όλα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με την Αμφίπολη. Από την τηλεοπτική «Ανατροπή» που είναι ένα αμιγώς πολιτικό τοκ σόου, έως την ταμπλόιντ «Εσπρέσο», όλοι ενδιαφέρονται για τις αποκαλύψεις. Ο Ντέιβιντ Ραπ, αρχαιολόγος και διευθυντής του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα, λέει με τη σειρά του: «Είναι πολύ παράξενο να έχεις καθημερινή και ανανεωμένη κάλυψη μιας αρχαιολογικής ανασκαφής. Έχει γίνει σαν ριάλιτι της τηλεόρασης».

Όπως αναφέρει το Reuters, «οι ιστορίες για την Αμφίπολη πωλούνται σαν… ζεστά κουλούρια, ενώ την ίδια ώρα οι αντίπαλοι του Σαμαρά αντιδρούν με την πολιτική χροιά που έχει δώσει στην ανασκαφή».