Ιστορικά έργα, «φιλελληνικά» ρολόγια και νεοελληνική ζωγραφική, περιλαμβάνει η επόμενη δημοπρασία του Οίκου Βέρος, που πραγματοποιείται στις 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η δημοπρασία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μια πολύ σημαντική ενότητα πινάκων και λιθογραφιών, με θέμα τη ναυμαχία του Ναβαρίνου, με την οποία επισφραγίστηκε η απελευθέρωση της χώρας μας από τον τουρκικό ζυγό.

Εκτός από πορτρέτα των πρωταγωνιστών της, Κόδριγκτον και Δεριγνύ, θα δημοπρατηθεί μια σκηνή της ναυμαχίας φιλοτεχνημένη από τον σπουδαίο Άγγλο ζωγράφο Thomas Luny (1759-1837), που απεικονίζει την κρίσιμη στιγμή της καταστροφής της αιγυπτιακής ναυαρχίδας από την βρετανική.

Την ενότητα συμπληρώνουν δέκα φιλελληνικά ρολόγια, κατασκευασμένα στη Γαλλία το δεύτερο τέταρτο του 19ου αιώνα, στον απόηχο των μεγάλων κατορθωμάτων του ελληνικού λαού κατά τη διεξαγωγή του αγώνα του κατά των Τούρκων.

Επίσης, 118 προσεκτικά επιλεγμένα έργα συγκροτούν την κατηγορία της νεοελληνικής ζωγραφικής, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν έργα των: Γ. Γαΐτη, Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Δ. Διαμαντόπουλου, Ν. Εγγονόπουλου, Γ. Ιακωβίδη, Φ. Κόντογλου, Γ. Μόραλη, Μ. Οικονόμου, Γ. Σπυρόπουλου, Π. Τέτση, Γ. Τσαρούχη, Α. Φασιανού, κ.ά.

Αναφέρεται ενδεικτικά, το περίφημο πορτρέτο του Στρατή Δούκα φιλοτεχνημένο το 1923 από τον Φώτη Κόντογλου, ένα εκφραστικό πορτρέτο νεαρής κυρίας ζωγραφισμένο από τον Νίκο Λύτρα, τον αινιγματικό «Τοξότη» του Νίκου Εγγονόπουλου και τον «Μικρό βιοπαλαιστή» του Γεωργίου Ιακωβίδη.

Θα προηγηθεί έκθεση των έργων στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη από την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου, μέχρι την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου.