Η τροπολογία με την οποία αλλάζει το νομικό πλαίσιο για την δημοσιοποίηση των στοιχείων δραστών που κρίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι είναι έτοιμη για να κατατεθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισηγητική έκθεση αναφέρει ότι η επίμαχη τροπολογία «κρίνεται αναγκαία για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση εγκλημάτων που τελούνται από ιδιαίτερα επικίνδυνους δράστες, οι οποίοι διαφεύγουν της σύλληψης ή είναι αγνώστου διαμονής και επιβάλλεται η ενημέρωση του κοινού για την προστασία του και την παροχή πληροφοριών για την σύλληψή τους».

Η επίμαχη τροπολογία θα μπει ως νέα διάταξη στο άρθρο 2 του νόμου 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όπως ισχύει σήμερα, μετά τις τροποποιήσεις που δέχθηκε με τους νόμους 3471/2006, 3625/2007 και 4139/2013.

¨Σύμφωνα με την τροπολογία, θα επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων της ταυτότητας του δράστη, όπως γίνεται και στις περιπτώσεις για τα αδικήματα της τρομοκρατίας, της γενετήσιας ελευθερίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την τροπολογία, η δημοσιοποίηση των στοιχείων και φωτογραφιών του δράστη ή των δραστών θα δίνεται άμεση στις περιπτώσεις εγκλημάτων «του οποίου ο δράστης κρίνεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και διαφεύγει της σύλληψης και είναι αγνώστου διαμονής».