Αρκετά επιφυλακτική υπογραμμίζοντας πως θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την ταυτότητα του νεκρού της Αμφίπολης εμφανίστηκε σήμερα η η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

«Ο τρόπος που έχουν περισυλλεγεί τα οστά κατά τη διάρκεια της ανασκαφής πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός και να υπακούει σε κάποιες προδιαγραφές. Φοβάμαι, σύμφωνα με αυτά που μας λένε ειδικοί επιστήμονες ότι όταν τα οποιοδήποτε οστά, το οποιοδήποτε γενετικό υλικό, τα έχουν πιάσει πολλά ανθρώπινα χέρια και έχουν κυκλοφορήσει από εργαστήριο σε εργαστήριο, από αποθήκη σε αποθήκη, εκεί τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα” είπε η κ. Μενδώνη στο ραδιόφωνο του «Σκάι».

Ταυτόχρονα, κορυφώνεται η αγωνία για την ταυτότητα του νεκρού που είναι θαμμένος στην Αμφίπολη, όμως οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί και λένε ότι χρειάζεται υπομονή έως ότου συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία.

Για να γίνει σύγκριση των DNA με τα οστά από τον βασιλικό τάφο της Βεργίνας, θα πρέπει πρώτα να απομονωθεί γενετικό υλικό από τα υπολείμματα των αποτεφρωμένων οστών που βρέθηκαν στη λάρνακα του Φιλίππου. Όμως αυτό δεν είναι εύκολο λόγω της πυράς, αλλά και λόγω πιθανής αλλοίωσης καθώς εδώ και πενήντα χρόνια έχουν έρθει σε επαφή με πολλά χέρια.