Στις βολές της διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνας Περιστέρη, απάντησε σήμερα ο επίτιμος διευθυντής αναστήλωσης αρχαίων μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, Αθανάσιος Νακάσης.

Η κ. Περιστέρη, με επιστολή της, απάντησε χθες με δηκτικό τρόπο στις απόψεις που ακούστηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την πορεία του ανασκαφικού έργου, στον τύμβο Καστά της Αμφιπόλης. Σημειώνεται πως προ ημερών, ο κ. Νακάσης είχε αναφέρει σε δηλώσεις του πως η Αμφίπολη είναι ένα κακό ανασκαφικό παράδειγμα.

«Πιστεύω ότι η κ. Περιστέρι αναφέρεται σε εμένα. Αναφέρεται σε θέματα που έχω θίξει. Η ανακοίνωση εκθέτει το υπουργείο Πολιτισμού. Αναφέρει ανακρίβειες και ψεύδη. Σχολιάζοντας το ψηφιδωτό είναι φανερό ότι δεν γίνεται αυτό που λέει. Δεν έχουν βρέξει για να καθαρίσουν το δάπεδο. Είμαι αρχιτέκτονας. Δουλεύω 40 χρόνια στις ανασκαφές. Διδάσκω το μάθημα για τις ανασκαφές επί 20 χρόνια. Την εκθέτει το βίντεο. Δεν αφαιρούνται έτσι τα χώματα. Βρέχονται πρώτα. Οι ανασκαφές είναι εκκλησία. Δεν τραγουδάμε», δήλωσε την Τετάρτη στον Σκάι ο κ. Νακάσης.

Όπως σημείωσε, η «κ. Περιστέρη είναι υποχρεωμένη να πηγαίνει στο γραφείο της. Ποιοι αρχαιολόγοι μένουν στο χώρο δε μας έχει πει. Δεν έχω πάει στο μνημείο. Θα πήγαινα όμως».

Πρόσθεσε ότι τα λάθη έχουν κοστίσει στο μνημείο. «Πρέπει να αφήσουμε τα χώματα να ξεραθούν για να προσαρμοστούν τα ευρήματα. Για επικοινωνιακούς λόγους δεν έγιναν αυτά. Για να βγάλουν φωτογραφίες», επισήμανε, ενώ τόνισε ότι έπρεπε να καλέσουν στην Αμφίπολη τον Νίκο Θέμελη που είναι κορυφαίος ανασκαφέας. «Σκάβουμε με νυστέρια, όχι με φτυάρια», παρατήρησε.

Από την πλευρά της η κ. Περιστέρη ανέφερε χθες ότι «η έμπειρη συντηρήτρια χρησιμοποιεί “σκαρπέλο”, δεν καθαρίζεται το ψηφιδωτό δάπεδο αλλά αφαιρούνται, προσεκτικά, πέτρες και μάζα σιδήρου, τα οποία ήταν κολλημένα στην επιφάνεια, ώστε στη συνέχεια να καθαριστεί το δάπεδο».