Η ανασκαφή στους θαλάμους της Αμφίπολης τελειώνει. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσει να ξετυλίγεται η επόμενη φάση της αρχαιολογικής έρευνας.

Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Πολιτισμού θα ανακοινώσει τα πανεπιστήμια με τα οποία θα συνεργαστεί προκειμένου να διερευνηθεί ο λόφος Καστά, όπου επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Ενδεικτικό των προσδοκιών που υπάρχουν στις τάξεις των αρχαιολόγων, είναι το γεγονός ότι όπως τονίζουν πολλοί, μέχρι τώρα έχουν γίνει εργασίες σε έκταση 24 μ. όταν ο μαρμάρινος περίβολος του κυκλικού τύμβου έχει περίμετρο 497 μέτρων.

Αυτές τις μέρες στο εξωτερικό μέρος του ταφικού μνημείου πραγματοποιούνται εργασίες απορροής των υδάτων, ενώ στο εσωτερικό του εξειδικευμένο προσωπικό τοποθετεί τα μηχανήματα που πρόσφερε η Εγνατία Οδός Α.Ε. για τη στατική συμπεριφορά του χώρου.

Η κ. Περιστέρη εξήγησε χθες, Τρίτη, ότι η ανασκαφή εκτελείται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο, ότι εργάζονται με βάση τα ανασκαφικά στρώματα, απ’ όπου αφαιρείται με προσοχή το αμμώδες χώμα, ότι χρησιμοποιείται ταινία για την αφαίρεσή του, και ότι στο τέλος αυτό κοσκινίζεται. «Οπου κρίνεται απαραίτητο, ανάλογα με την υφή του χώματος, χρησιμοποιείται φτυάρι ή σέσουλα για την αφαίρεσή του». Αναγκάζεται να παραθέσει περιττές λεπτομέρειες της ανασκαφικής εργασίας, ενώ για εκείνους που σχολίασαν το βίντεο και το εργαλείο (σκαρπέλο) που χρησιμοποίησε η συντηρήτρια, διευκρινίζει πως «δεν καθαρίζεται το ψηφιδωτό δάπεδο αλλά αφαιρούνται, προσεκτικά, πέτρες και μάζα σιδήρου» που ήταν κολλημένα στην επιφάνεια».