«Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε απολύτως ήρεμο κλίμα και έπειτα από πολλά χρόνια με απολύτως νόμιμο τρόπο» ήταν η δήλωση του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θεόδωρου Φορτσάκη, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Νωρίτερα επικράτησε ένταση όταν φοιτητές επιχείρησαν να μπουν στο χώρο της συνεδρίασης, αλλά δεν του επετράπη η είσοδος. Η τυπική διαδικασία προβλέπει πως, σε κάθε σύνοδο της Συγκλήτου, μπορούν να συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι φοιτητών (έναν προπτυχιακό φοιτητή, έναν μεταπτυχιακό και έναν υποψήφιο διδάκτορα), τα ονόματα των οποίων ανακοινώνονται εκ των προτέρων. Όπως ανέφερε η διοίκηση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, τα ονόματα αυτά δεν είχαν δοθεί, δεν υπήρχαν στη λίστα και έτσι απαγορεύτηκε η είσοδος σε όλους τους φοιτητές.

Η εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων στη Σύγκλητο βγήκε από το κτίριο για να ενημερώσει, με αποτέλεσμα, στη συνέχεια να μην της επιτραπεί η είσοδος, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδρασή της. Η εκπρόσωπος των υπαλλήλων, Αθηνά Αλεξανδρή δήλωσε πως θα καταθέσει μήνυση κατά του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών επειδή της απαγορεύτηκε η είσοδος.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με ικανό αριθμό μελών της Συγκλήτου ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία και να έχουν ισχύ οι αποφάσεις που θα ληφθούν. Τα κεντρικά θέματα ήταν αυτό της διαγραφής ή μη των αιώνιων φοιτητών, αλλά και τα μέτρα ασφαλείας μέσα στο χώρο των πανεπιστημίων και το ζήτημα του ασύλου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων Ζαχαρίας Τριγάζης, χαρακτήρισε τη λογική των πρυτανικών Αρχών αυταρχική και αντιδημοκρατική, η οποίας, όπως ανέφερε, υπηρετεί το σχέδιο της κυβέρνησης για διάλυση του Πανεπιστημίου και μετάλλαξή του σε κάτι διαφορετικό από το δημοκρατικό Πανεπιστήμιο της γνώσης, της κριτικής σκέψης και της αμφισβήτησης.

Εκ μέρους του συλλόγου φοιτητών της Νομικής η φοιτήτρια Βασιλική Αθανασοπούλου ανέφερε ότι η εικόνα με τις διμοιρίες των ΜΑΤ να έχουν περικυκλώσει το κτίριο και τους φοιτητικούς συλλόγους να βρίσκονται απέξω είναι ενδεικτική.