Η συνταξιούχος φιλόλογος Τάσα Σιόμου, η οποία υπηρέτησε το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από διάφορες θέσεις, είναι η πρώτη «Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης» στη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

«Σε καιρούς που ο λαός χειμάζεται, δίνεται η ευκαιρία στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση να στήσει θεσμούς στην υπηρεσία της κοινωνίας και του δικαίου, ώστε να ανακτήσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στα δημόσια πράγματα» είπε, στην τοποθέτησή της η κ. Σιόμου, η οποία εξελέγη, με ευρεία πλειοψηφία.

Στο μεταξύ, διαφορετική είναι η «εικόνα» για το θεσμό του Συμπαραστάτη του Πολίτη στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Θεσσαλίας, οι οποίες δεν ‘διαθέτουν’ Συμπαραστάτη του Πολίτη.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το Νόμο 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», ο περιφερειακός συμπαραστάτης δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, των νομικών της προσώπων και επιχειρήσεων και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα ημερών στους διοικούμενους.

Επίσης, ο περιφερειακός συμπαραστάτης μπορεί να προβαίνει στη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της περιφερειακής διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του, όσο και επ’ ευκαιρία σημαντικών προβλημάτων κακοδιοίκησης που ο ίδιος εντοπίζει. Στην τελευταία αυτή περίπτωση οι ειδικές προτάσεις του περιφερειακού συμπαραστάτη υποβάλλονται στον περιφερειάρχη και κοινοποιούνται στο περιφερειακό συμβούλιο και στον εκτελεστικό γραμματέα της περιφέρειας.