Λιγότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ, και συγκεκριμένα στις 900.000 ευρώ εκτιμάται από την Περιφέρεια Αττικής το κόστος αποκατάστασης των ζημιών για έργα που χρήζουν άμεσης προτεραιότητας, ενώ η τελική εκτίμηση του κόστους για το σύνολο των έργων αποκατάστασης θα υποβληθεί μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή από τα συνεργεία της Περιφέρειας και των πληγέντων δήμων.

Η Περιφέρεια υπέβαλε σήμερα άμεσα στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων) αίτημα για λήψη απόφασης οριοθέτησης των περιοχών (και των δήμων) όπου υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών.

Η έκθεση-αίτημα περιλαμβάνει μια πρώτη καταγραφή ζημιών σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους και επισημαίνονται οι σοβαρές ζημιές που έχουν επέλθει σε έργα υποδομής (δρόμοι, δίκτυα, καταπτώσεις πρανών, ρεμάτων κ.ά.).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ζητείται να επιτραπεί η εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης με κατεπείγουσες διαδικασίες, καθώς η συνήθης διαδικασία σύνταξης και έγκρισης μελετών είναι χρονοβόρα. Σε ό,τι αφορά τα έργα άμεσης προτεραιότητας, τονίζεται ότι η αποκατάστασή τους είναι επείγουσα, καθώς σε επόμενη, μικρότερης έντασης, νεροποντή θα προκύψουν νέες σοβαρότερες ζημιές.

Υπεύθυνοι φορείς για τα έργα άμεσης προτεραιότητας είναι κατά περίπτωση το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι.