Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Αχαρνών από τον δήμαρχο Γιάννη Κασσαβό, ενώ η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ζήτησε από την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τους δήμους Ιλίου και Αχαρνών-Θρακομακεδόνων. Οι περιοχές που χτυπήθηκαν από τη νεροποντή θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς δεκάδες καθιζήσεις έχουν σημειωθεί, η άσφαλτος έχει ξηλωθεί σε πολλούς δρόμους, ενώ πολλές είναι οι οικογένειες που διανυκτέρευσαν και το βράδυ του Σαββάτου σε ξενοδοχεία.

Τις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές έχει ήδη γνωστοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Μέχρι αύριο η Περιφέρεια αναμένεται να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό των χαρτών με τις πληγείσες από την πλημμύρα περιοχές και να συντάξει τις τεχνικές εκθέσεις που θα διαβιβασθούν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ώστε να εκδοθεί η απόφαση οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών εντός των οποίων θα αποζημιωθούν θεομηνιόπληκτοι.

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ευχαρίστησε τους άνδρες της Πυροσβεστικής, της Τροχαίας καθώς επίσης τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και σε όσους αγωνίζονται στους δήμους που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία.

«Δεν είναι ώρα για φθηνές κριτικές – οι πολίτες, που δοκιμάζονται για πολλοστή φορά, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει εν έτει 2014 η αντιπλημμυρική προστασία να παραμένει ζητούμενο», αναφέρει η κ. Δούρου στη δήλωσή της, υπογραμμίζοντας πως αυτή τη στιγμή όλοι οι αντιπεριφερειάρχες και οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να βοηθήσουν τους πολίτες που είδαν να χάνονται οι περιουσίες τους.

Σήμερα, Κυριακή, στελέχη της Διεύθυνσης Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά θα προχωρήσουν σε καταγραφή των ζημιών σε εμπορικά καταστήματα.

Ολοκληρωμένη εικόνα για τις ζημιές που έχουν γίνει στους δήμους που επλήγησαν από τη χθεσινή κακοκαιρία θα έχει έως αύριο και το υπουργείο Εσωτερικών, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο υπουργός Αργύρης Ντινόπουλος, ενώ όπως ενημέρωσε η Πυροσβεστική θα ολοκλήρωνε την καταγραφή των ζημιών στους δήμους Αχαρνών, Ιλίου, Περιστερίου, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αγ. Ι Ρέντη – Νίκαιας και Πειραιά μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Συγχρόνως, από τη Δευτέρα Επιτροπές της Περιφέρεια θα ξεκινήσουν τις καταγραφές των ζημιών στις επιχειρήσεις, ύστερα από αίτημα των τελευταίων. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις αποζημίωσης στην αυτοτελή διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Η λειτουργία του δήμου Περιστερίου έχει αποκατασταθεί πλήρως, ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος, Ανδρέας Παχατουρίδης, ενώ για τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε κάποια υπόγεια, μαγαζιά και βιοτεχνίες, υπάρχει δέσμευση ότι θα αποζημιωθούν. Νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου, το δήμο επισκέφθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος.

Όπως σημείωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Περιστερίου, «το 98% της πόλης δεν θυμίζει σε τίποτα το χθεσινό άνοιγμα των ουρανών, όπου αυτό που συνέβη το μεσημέρι δεν ήταν μια καταρρακτώδης βροχή, αλλά τα νερά μιας θάλασσας που έπεσαν στην πόλη. Παρόλα αυτά, αποδείχθηκε ότι το υδραυλικό σύστημα της πόλης λειτούργησε καλά».

Άμεση αποδέσμευση χρημάτων για τους πληγέντες

Τη Δευτέρα έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει αμέσως τα χρήματα που είναι αναγκαία για κάθε πληγέντα δήμο. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την έκτακτη σύσκεψη της Παρασκευής στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τις πλημμύρες στην Αττική, υπογραμμίζοντας πως θα αποζημιωθούν εκείνοι οι οποίοι έχουν υποστεί αυτές τις καταστροφές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

«Απόψε συνεργεία της Πυροσβεστικής θα ενημερώσουν τους κατοίκους στο Περιστέρι, στο Ίλιον, στο Πέραμα, στο Μενίδι, στο Αιγάλεω, στους Αγίους Αναργύρους, στη Νίκαια, στον Πειραιά και στο Καματερό ότι από αύριο το πρωί θα ξεκινήσει μια αναλυτική καταγραφή ζημιών, η οποία και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός .

«Τη Δευτέρα έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει αμέσως τα χρήματα που είναι αναγκαία για κάθε πληγέντα δήμο. Κι επομένως, θα αποζημιωθούν εκείνοι οι οποίοι έχουν υποστεί αυτές τις καταστροφές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», ανέφερε.