Στο κέντρο κράτησης του Ελληνικού, Σομαλός 24 ετών εδώ και τρεις μήνες υποφέρει από δερματικά προβλήματα, αφού η βάρκα που τον μετέφερε πήρε φωτιά και ο ίδιος υπέστη εγκαύματα και νοσηλεύτηκε. Ζητεί να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο, αλλά έως στιγμής δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση, καταθέτει στην αναφορά της με τα αναλυτικά ευρήματα αυτοψιών, που διενήργησε σε έξι κέντρα κράτησης και αστυνομικά κρατητήρια, η Καμπάνια για την Πρόσβαση στο Άσυλο και παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου.

Η περίπτωση του νεαρού, είναι μια από εκείνες που συνάντησαν οι εκπρόσωποι της Καμπάνιας, οι οποίοι κατήγγειλαν πως «απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής, υπερπληθυσμό, υποσιτισμό των κρατουμένων ακόμα και των ανηλίκων και των βαριά αρρώστων». Επιπλέον, όπως είπαν, η πρόσβαση στο άσυλο παραμένει προβληματική.

Η Ελένη Κουτσουράκη, μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως υπήρχαν κρατούμενοι που δεν ήταν καν καταγεγραμμένοι, άλλοι που χαρακτηρίζονταν ως «επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη», χωρίς όμως να εξηγούνται οι λόγοι και να εξατομικεύεται η κρίση.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, τα μέλη της Καμπάνιας πρότειναν, ανάμεσα σε άλλα, την άμεση σύσταση και των υπολοίπων Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου, που προβλέπει το άρθρο 1 του Ν 3907/2011 και τη τοποθέτησή τους εκτός χώρου κράτησης. Οι αρχές να μην υποβάλουν κανένα σε κράτηση πέραν του νόμιμου 18μηνου, πράγμα, που όπως δήλωσαν, είναι πολύ συχνό στα μέρη, που επισκέφθηκαν. Ζήτησαν επίσης να διασφαλιστεί η δωρεάν νομική συνδρομή σε όλους τους κρατούμενους και οι συνθήκες κράτησης να μην παραβιάζουν το διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο, ιδιαίτερα στις συστάσεις της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων.

Η Καμπάνια για την Πρόσβαση στο Άσυλο αποτελείται από τις οργανώσεις: ΑΙΤΗΜΑ, ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών-Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, PRAKSIS, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.