Μάθημα ζωής και προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και κυρίως των μικρών παιδιών σε θέματα της ασφάλειας στους δρόμους, αποτελεί η έκθεση τροχαίων ατυχημάτων 2014, που πραγματοποιεί και φέτος το τμήμα τροχαίας Χανίων.

Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε σήμερα, θα διαρκέσει πέντε ημέρες και όπως δήλωσε ο διοικητής του τμήματος τροχαίας Χανίων, Γιάννης Βλαχάκης, έχει ως κύριο στόχο να αναδείξει τη σημαντικότητα της οδικής παιδείας, προσπάθεια, που όπως τόνισε, απευθύνεται σε όλους, αλλά κυρίως στα μικρά παιδιά.

Η τήρηση των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Βλαχάκη, απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να περιοριστεί η μάστιγα των τροχαίων δεδομένου ότι με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία τα περισσότερα οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Βλαχάκης στην περιοχή των Χανίων, το 2013 σημειώθηκαν 13 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, ενώ έως σήμερα το 2014 έχουν συμβεί 11 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Στα Χανιά η πλειονότητα των τροχαίων ατυχημάτων αφορούν την εμπλοκή δικύκλων, ενώ τα περισσότερα έχουν καταγραφεί σε αστικές περιοχές, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Στόχος της τροχαίας είναι να μην θρηνούμε ούτε ένα θύμα στην άσφαλτο» τόνισε ο διοικητής της τροχαίας Χανίων. Ως «κοινωνική μάστιγα» χαρακτήρισε τα τροχαία ατυχήματα ο πρόεδρος του συλλόγου πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων Κρήτης, Γιάννης Λιονάκης. Ο ίδιος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του τονίζοντας ότι ενώ σε όλη την επικράτεια τα τροχαία παρουσιάζουν πτωτική τάση, στην Κρήτη παρουσιάζουν αύξηση.