Τους διαχρονικά «ισχυρούς δεσμούς» Ελλάδας και Βρετανίας, υπογράμμισε ο Βρετανός πρέσβης Τζον Κίτμερ, στην ομιλία του, κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 178η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου που οργάνωσε ο Δήμος Πύλου-Νέστορος.

Ο κ. Κίτμερ, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής πρεσβείας, μίλησε για «τη γενναιότητα και την αυτοθυσία των ανδρών που εμπνεύστηκαν από τα φιλελεύθερα ιδανικά της Ελληνικής Επανάστασης και έδωσαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία της Ελλάδας».

«Στον Κόλπο του Ναυαρίνου, η Ελλάδα έπαψε να είναι μόνο μια ιδέα και έγινε ένα έθνος-κράτος. Από τότε, η χώρα μου, η Βρετανία, κι η Ελλάδα δεν έπαψαν ποτέ να είναι φίλοι. Ενίοτε διαφωνούμε. Ενίοτε τα συμφέροντά μας αποκλίνουν. Αλλά πάντοτε συμφιλιωνόμαστε γύρω από μερικά θεμελιώδη», είπε μεταξύ άλλων ο Βρετανός πρέσβης, προσθέτοντας ότι «τώρα στεκόμαστε ενωμένοι, ως εταίροι και σύμμαχοι μέσα στις οικονομικές και στρατιωτικές μας συμμαχίες, όπως σταθήκαμε ενωμένοι το 1827. Και, θα πρέπει να σταθούμε το ίδιο ενωμένοι και τα χρόνια που έρχονται».