Παρουσιάστηκε σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από το Χαμόγελο του Παιδιού ο «Οδυσσέας» το 1ο Κινητό Εργαστήρι Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας, που τίθεται στην υπηρεσία των παιδιών σε όλη τη χώρα.

Θα λειτουργεί ως ένα κινητό κέντρο άμεσης κοινωνικής επέμβασης, που θα δίνει τη δυνατότητα στο Χαμόγελο του Παιδιού να παρέχει τις υπηρεσίες του πανελλαδικά και η δράση του υλοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

«Οι στόχοι μας για την προστασία των παιδιών ταυτίζονται», ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος και ευχήθηκε: «Ας γίνουμε όλοι συνεπιβάτες του “Οδυσσέα” για να έχουμε μια πολύ καλή επιστροφή στην Ιθάκη, στην Ιθάκη που θα μας οδηγήσει σε μια κοινωνία που θα έχει μόνο χαμόγελα».

«Θα προσπαθήσουμε να είμαστε σε κάθε γωνιά της χώρας. Ο “Οδυσσέας” ψάχνει να βρει την Ιθάκη του, σε μια προσπάθεια να δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να επιβιώσουν σε δύσκολους καιρούς», δήλωσε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος και υπογράμμισε τη σημασία της τεχνολογίας στη δημιουργία του “Οδυσσέα”», ενός μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα «εργαλείου».

Ο υφυπουργός Παιδείας και ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού υπέγραψαν την ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας των δύο πλευρών, που θα περιλαμβάνει πλέον και τις δράσεις του «Οδυσσέα».

Ο «Οδυσσέας» είναι εξοπλισμένος, μεταξύ άλλων, με τηλεφωνικό κέντρο, φωτοβολταϊκό σύστημα εναλλακτικής ενέργειας, δορυφορική κεραία για μεταφορά δεδομένων, δέκα κάμερες εσωτερικά και εξωτερικά του οχήματος, από τις οποίες μία ρομποτική, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ταμπλέτες και έξυπνα τηλέφωνα. Υπάρχει η δυνατότητα να εργάζονται σε αυτό τουλάχιστον τριάντα πέντε παιδιά με πρόσβαση στο ίντερνετ.

Παρέχει τη δυνατότητα διασύνδεσης του τηλεφωνικού κέντρου του «Οδυσσέα» με την εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056, καθώς και την ευρωπαϊκή γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000. Έχει επίσης τη δυνατότητα διαδικτυακής αναμετάδοσης οποιασδήποτε πηγής εικόνας και ήχου του οχήματος.

Οι βασικές δράσεις, που θα υλοποιούνται στον «Οδυσσέα» είναι η ενημέρωση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, η κοινωνική στήριξη, για παράδειγμα η στήριξη παιδιών με προβλήματα διαβίωσης, με προβλήματα υγείας, η ψυχολογική υποστήριξη, η διαχείριση περιστατικών παιδικής κακοποίησης, η διαχείριση περιστατικών εξαφανίσεων, η διασύνδεση με τοπικές κοινωνικές υπηρεσίες, η αιμοδοσία σε συνεργασία με τοπικά νοσοκομεία. Παράλληλα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κατάλληλα εξοπλισμένο, είναι δυνατή η πραγματοποίηση και ζωντανή αναμετάδοση διαδικτυακών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών από παιδιά και εφήβους, που συμμετέχουν στο YouSmile του Χαμόγελου του Παιδιού.

Ο «Οδυσσέας» ξεκινά το ταξίδι του τον Νοέμβριο στο Μαρούσι και θα ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι σε όλη την Ελλάδα. Πρώτοι επιβάτες του κατά τη σημερινή επίσημη παρουσίασή του ήταν μαθητές από το 10ο δημοτικό σχολείο Περιστερίου.