Πάνω από 5.000 αλλοδαποί μαθαίνουν κάθε χρόνο Ελληνικά και πιστοποιούν τη γνώση της γλώσσας μας ως ξένης γλώσσας, ενώ ορισμένοι εξ’ αυτών μαθαίνουν Αρχαία ή και Μεσαιωνικά Ελληνικά.

Την ίδια στιγμή που η καθημερινότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος βρίσκεται στη σκιά των οικονομικών προβλημάτων και των ελλείψεων στα σχολεία, εμφανίζονται και προσπάθειες εξωστρεφείς που προβάλλουν διεθνώς τη χώρα, όπως γράφουν σήμερα «Τα Νέα».

Χαρακτηριστική η προσπάθεια του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη με πρόεδρο τον καθηγητή Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Ιωάννη Καζάζη, για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας ως δεύτερης γλώσσας από πολίτες οποιουδήποτε κράτους στον πλανήτη.

Κάθε ενδιαφερόμενος, είτε ζει στη Νέα Υόρκη είτε στη Σιγκαπούρη, μπορεί πλέον να μάθει Ελληνικά χάρη στην ιστοσελίδα του greeklanguage.gr και την αντίστοιχη πύλη.

Εκεί έχει στηθεί η διδασκαλία με βιβλία μαθητή -θεωρητικά και πρακτικά-, καθηγητή και ασκήσεις με τον πλέον σύγχρονο τρόπο. Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος μπορεί να πιστοποιήσει τη γνώση των Ελληνικών σε έξι επίπεδα επάρκειας, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλο τον κόσμο λ.χ. με τα Αγγλικά ή τα Γαλλικά.