«Νοσηλείες» ενηλίκων σε μονάδες εντατικής παρακολούθησης… νεογνών. Τοκετοί ανδρών, κοριτσιών ηλικίας κάτω των 10 ετών και γυναικών άνω των 60 ετών. Νοσηλείες ανδρών για γυναικολογικά προβλήματα και το αντίστροφο. Παράλληλες νοσηλείες του ίδιου ασφαλισμένου την ίδια χρονική περίοδο σε διαφορετικές ιδιωτικές κλινικές…

Πρόκειται για ορισμένες από τις εξόφθαλμα παράνομες περιπτώσεις χρεώσεων τις οποίες εντόπισαν οι πέντε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες που ανέλαβαν να ελέγξουν τις οικονομικές απαιτήσεις των ιδιωτικών κλινικών προς τον ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες σε ασφαλισμένους το 2013.

Με βάση τον έλεγχο αυτό, όπως γράφει σήμερα η «Καθημερινή», ο ΕΟΠΥΥ θα αρνηθεί να πληρώσει το 14,7% των απαιτήσεων των κλινικών, με το ποσό των μη αποδεκτών χρεώσεων να αγγίζει τα 41,4 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 5 εκατ. αφορούσαν καταφανώς παράνομες χρεώσεις για τις οποίες θα κληθεί να επιληφθεί η Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτικών εταιρειών που παρουσίασε χθες από κοινού ο νυν υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, οι προκάτοχοί του Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Άδωνις Γεωργιάδης και ο τέως υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, εξετάστηκαν τα παραστατικά που υπέβαλαν οι κλινικές στον ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης σε ποσοστό 91%.