Το πολύμηνο lockdown είναι παρελθόν απο αύριο Παρασκευή 14/5 και η καθημερινότητά μας μπαίνει σε μια νέα σελίδα.

Οι γάμοι και οι βαφτίσεις αποτελούν άλλη μια δραστηριότητα στην οποία θα υπάρξουν αλλαγές το επόμενο διάστημα κάτι που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Όπως ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, οι αλλαγές στις εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους όπως οι γάμοι και οι βαφτίσεις, θα ισχύσουν από τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 14 Μαΐου – Τέλος τα SMS, χωρίς ραντεβού για ψώνια

Από αύριο και μετά από μήνες περιορισμών το μέτρο των SMS για τις μετακινήσεις θα αποτελέσει παρελθόν, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται ανά την Ελλάδα και η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Την ίδια ημέρα καταργούνται τα ραντεβού για τα ψώνια, αφού αίρεται το μέτρο των click-in-a shop και click away και οι καταναλωτές θα ψωνίζουν με μεγαλύτερη ελευθερία αλλά με κανόνες ασφαλείας, αφού τίθενται σε λειτουργία τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας με 1 πελάτη ανά 25 τ.μ. Παράλληλα, δίνεται «ανάσα» μίας ώρας στα καταστήματα εστίασης, καθώς οι πελάτες θα μπορούν να διασκεδάζουν – χωρίς μουσική – μέχρι τα μεσάνυχτα, καθώς στις 00.15 τα εστιατόρια και τα μπαρ θα κλείνουν.

Πώς πάμε στα νησιά

Σε ισχύ μπαίνει από αύριο και η ελληνική εκδοχή του πράσινου πιστοποιητικού όσον αφορά στις μετακινήσεις προς τα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς. Ο πολίτης που επιθυμεί να ταξιδέψει θα πρέπει να έχει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 μέρες μετά την 2η δόση) είτε τεστ pcr 72 ωρών είτε rapid test ή self-test 24 ωρών είτε αποδεικτικό νόσησης. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Για λίγο αργότερα μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών (17/5), των θερινών κινηματογράφων με πληρότητα 75% (21/5), των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων, θεάτρων και συναυλιών σε υπαίθριους χώρους αλλά μόνο για καθήμενους και με πληρότητα 50% (28/5).