Ξεμπλοκάρουν με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι τραπεζικοί λογαριασμοί επιχειρηματία γεωργικών μηχανημάτων στη Θράκη οι οποίοι είχαν δεσμευτεί με απόφαση του ΣΔΟΕ το 2011 όταν κρίθηκε μετά από έλεγχο ότι υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας σε βάρος του.

Οι δικαστές έκαναν δεκτή την αίτηση του επιχειρηματία και ακύρωσε την επίμαχη πράξη του προϊσταμένου του ΣΔΟΕ κρίνοντας ότι η συγκεκριμένη πράξη «στερείται νομίμου ερείσματος γιατί εκδόθηκε βάση του άρθρου 30 παρ. 5 του Ν. 3296/2004 που κρίθηκε αντίθετο στα άρθρα 5,17 και 25 του Συντάγματος και στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ».

Η Ολομέλεια έκανε δεκτή σχετική παραπεμπτική απόφαση του Δ Τμήματος και έκρινε ότι η δέσμευση αποσκοπεί μεν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος για να διατηρούνται τα περιουσιακά στοιχεία του ελεγχομένου και να είναι δυνατή η ικανοποίηση αξιώσεων του δημοσίου εφόσον βεβαιωθεί η πιθανολογούμενη παράβαση, όμως αυτό δεν αρκεί για να καταστήσει συνταγματικά ανεκτή μια τόσο σοβαρή επέμβαση σε συνταγματικώς προστατευόμενα αγαθά του ελεγχομένου.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ αναφέρει στην απόφαση του ότι η επίμαχη διάταξη χρησιμοποιεί αόριστες έννοιες καταλείποντας ευρύτατο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας στη διοίκηση χωρίς να καθορίζει με τρόπο αρκούντως σαφή και συγκεκριμένο τις προϋποθέσεις επιβολής του μέτρου.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι δεν θέτει περιορισμό στην έκταση και στη διάρκεια της δέσμευσης, δεν ρυθμίζει τη διαδικασία επιβολής και άρσης της με πρόβλεψη διαδικαστικών εγγυήσεων ανάλογων προς τη σοβαρότητά της.

Πάντως, πριν από δυο μήνες, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, σε αντίθεση με την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με γνωμοδότηση του τάχθηκε υπέρ της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων , όταν διαπιστώνεται μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Ο κ. Παντελής είχε κληθεί να γνωμοδοτήσει μετά τη νομοθετική ασάφεια που είχε προκύψει για το εάν μετά την ψήφιση του 4223/2013 που τροποποίησε τον προγενέστερο νόμο 3296/ 2004 έχει την αρμοδιότητα το ΣΔΟΕ να προχωρά σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.