Επιστρέφουν σήμερα στα θρανία οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την υποχρέωση να διενεργούν δύο self test στην εβδομάδα, όπως και οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό των σχολείων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας από τον κορονοϊό. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ενώ τα διαλείμματα θα γίνονται διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Εν τω μεταξύ, προβλήματα παρουσιάστηκαν χθες το βράδυ στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, όπου έπρεπε να δηλωθεί το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού τεστ, καθώς υπερφορτώθηκε το σύστημα λόγω του τεράστιου όγκου των δεδομένων ( πάνω από 1 εκατ.) και επανήλθε μετά από περίπου δύο ώρες. Ωστόσο όσοι δεν κατάφεραν να τυπώσουν τη σχολική κάρτα, είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα στοιχεία και το αρνητικό αποτέλεσμα.

Πάντως οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί καθώς χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα και συνιστούν μεγάλη προσοχή στους πολίτες, καθώς ο φονικός ιός καραδοκεί και δεν δικαιολογείται καμία χαλάρωση. Η κινητικότητα έχει αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που ευνοεί τη διασπορά και γι’ αυτό συνίσταται διπλή χρήση μάσκας και κοινωνικές αποστάσεις.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς και να διενεργηθούν ομαλά οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, που αρχίζουν στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 για τα Επαγγελματικά, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η επόμενη σχολική χρονιά να ξεκινήσει λίγο νωρίτερα, δηλαδή τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη.

Γιατί επιστρέφουν οι μαθητές στη δια ζώσης εκπαίδευση

Τρεις είναι οι παράγοντες που συνέβαλαν στη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Α) έχει εξελιχθεί σημαντικά ο εμβολιασμός, θωρακίζοντας σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού που περιλαμβάνει και τους πιο ευάλωτους, β) η ύπαρξη του συμπληρωματικού εργαλείου των self tests και γ) ο δείκτης θετικότητας που εμφανίζει σταθεροποιητικές τάσεις.

Ο χάρτης της επιστροφής

  • Από 10 Μαΐου επαναλειτουργούν και τα διά ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες Εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από 17 Μαΐου επαναλειτουργούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας. Επίσης, με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) επανεκκινούν συγκεκριμένες λειτουργίες των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης (ΕΕΚΔΒΜ), των κολεγίων και η λειτουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Η επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού

Επίσης, από τη σήμερα Δευτέρα μπορούν να ξεκινήσουν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα. Παράλληλα, μπορούν να κάνουν χρήση κολυμβητηρίων και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού χωρητικότητας των κολυμβητηρίων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες αποστάσεων, ενώ οι αθλούμενοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα κολυμβητήρια σε ώρες που δεν αθλούνται σε αυτά επαγγελματίες αθλητές. Το πρόγραμμα ορίζεται με ευθύνη της διοίκησης κάθε κολυμβητηρίου.