Συγκεκριμένες κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι κτηνοτρόφοι για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού που προσβάλλει κυρίως τα πρόβατα, δόθηκαν σήμερα σε διευρυμένη σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων με το θέμα φορέων που συγκάλεσε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, αρμόδια για θέματα πρωτογενή τομέα, Θεανώ Βρέντζου.

Οι κατευθύνσεις αυτές αφορούν σε:

-Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών ουσιών πάνω στα ζώα και στον στάβλο, κοπροσωρούς, λιμνάζοντα ύδατα που είναι οι κύριες εστίες.
-Παραμονή των ζώων μέσα στον στάβλο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
-Σωστή διαχείριση των εκτροφών.
-Αποφυγή μετακινήσεων.

Όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης, ο καταρροϊκός πυρετός δημιουργεί πολύ σοβαρό ζήτημα, επηρεάζει την οικονομία της Κρήτης, τον κτηνοτροφικό κλάδο και επομένως, πρέπει το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με προσοχή, έτσι ώστε να εμποδιστεί η εξάπλωση της νόσου.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι απαιτείται η αμφίδρομη συνεργασία, μεταξύ κτηνοτρόφων, υπηρεσιών και φορέων, ενώ, όπως είπε, την Παρασκευή στην Αθήνα θα ακολουθήσει σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα, μεταξύ άλλων, τον καταρροϊκό πυρετό.

Εξάλλου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης Ζαχαρίας Σωμαράς είπε, ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης καταρροϊκού πυρετού είναι συγκεκριμένο και από τη πρώτη στιγμή εφαρμόστηκε μετά την διάγνωση που έγινε στη περιοχή του Ρεθύμνου. «Σήμερα έχουμε επιβεβαιωμένες τέσσερις μονάδες με κρούσματα και υποψία για μερικά άλλα που ακόμα όμως δεν έχουν αποδειχτεί εργαστηριακά. Μόνο με τη συνεργασία όλων, θα έχουμε αποτέλεσμα στο περιορισμό του προβλήματος που είναι πολύ σοβαρό γιατί η εξάπλωσή του γίνεται γρήγορα» τόνισε ο κ. Σωμαράς.