Μπουλντόζες έκαναν την εμφάνισή τους το πρωί της Τετάρτης στον καταυλισμό στο Χαλάνδρι, προκειμένου να προχωρήσουν στην κατεδάφιση των 12 ακατοίκητων κτισμάτων, μια ημέρα μετά το κλείσιμο της λεωφόρου Μεσογείων και τα οδοφράγματα που έστησαν οι Ρομά αντιδρώντας στη μετεγκατάστασή τους.

Χθες αποφασίστηκε τελικά να δοθεί εξάμηνη παράταση στην όλη διαδικασία και πλέον ο εκπρόσωπός των Ρομά, Στέλιος Καλαμιώτης, μαζί με το δήμαρχο Χαλανδρίου και τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης βρίσκονται σε αναζήτηση λύσης για τη μετεγκατάστασή τους.

Ο καταυλισμός των Ρομά στο Χαλάνδρι δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’70 σε ιδιωτικά οικόπεδα, με τους ιδιοκτήτες να έχουν την τελευταία 15ετία πετύχει την έκδοση δικαστικών αποφάσεων για την απομάκρυνση των Ρομά. Ωστόσο, όλες οι απόπειρες εκκένωσης του καταυλισμού έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει.

«Υλοποιώντας τη χθεσινή συμφωνία μας, είμαστε σήμερα εδώ με τον δήμαρχο Χαλανδρίου, τον αντιπεριφερειάρχη, και με τη βοήθεια του συλλόγου των Ρομά, για να κάνουμε το έργο μας, που είναι η συμφωνημένη κατεδάφιση 12 ακατοίκητων κατοικιών. Είναι ένα σπουδαίο πρώτο βήμα που δείχνει ότι με τον διάλογο και τη συνεργασία όλα μπορούν να γίνουν», δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας.

Όπως γνωστοποίησε ακόμη, αύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον γενικό γραμματέα της δημόσιας περιουσίας «για να αναζητήσουμε πιθανές εναλλακτικές λύσεις, εκτός από τα Μέγαρα που έχουμε ετοιμάσει τον οικισμό. Στην περίπτωση που βρεθεί μια εναλλακτική λύση που θα είναι βιώσιμη και λειτουργική άμεσα, θα κατασκευάσουμε εκεί έναν οικισμό, όπως έχουμε δεσμευτεί, για να μπορέσουν να μεταστεγαστούν οι φίλοι Ρομά που κατοικούν εδώ»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσος σημείωσε ότι «οι χθεσινές εικόνες προσβάλουν όλους μας. Εύχομαι και πιστεύω ότι δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον. Η νέα δημοτική αρχή Χαλανδρίου δούλεψε σε συνεργασία με την αποκεντρωμένη διοίκηση, με τους ίδιους του Ρομά και με την περιφέρεια, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες ζωής, την υγεία, την ασφάλεια των κατοίκων της πόλης».

«Για άλλη μια φορά η χώρα μας θα δείξει πράγματα προς τα έξω που καλό θα ήταν να μην τα βλέπουμε. Είναι κρίμα η κυβέρνηση να το λύνει με αυτό τον τρόπο. Υπάρχουν 54 παιδάκια στον καταυλισμό που πάνε σε 2 σχολεία. Αυτά που έγιναν δεν πρέπει να τα βλέπει παιδάκι», τόνισε ο εκπρόσωπος των Ρομά, κ. Καλαμιώτης.