«Οι πόλεις μας είναι θύλακες καινοτομίας, οδηγοί της οικονομίας, και εκεί που παράγονται πλούτος και θέσεις εργασίας», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης με αφορμή την ανακοίνωση της έναρξης του προγράμματος «Βιώσιμες πόλεις – Μαθιός Καρλαύτης».

Το πρόγραμμα, του οποίου ο τίτλος εξυπηρετεί το σκοπό του και ταυτόχρονα αποτίει φόρο τιμής στον εμπνευστή του, τον καθηγητή του ΕΜΠ και πρόεδρο του συλλόγου Ελλήνων συγκοινωνιολόγων, Μαθιό Καρλαύτη, προβλέπει ως δικαιούχους χρηματοδότησης τα αστικά κέντρα όλων των δήμων με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, εκτός των περιοχών που καλύπτουν τα Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Επίσης, χρηματοδότηση δικαιούνται τα οικιστικά κέντρα με πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων, τα οποία συνιστούν διοικητικούς ή οικονομικούς πόλους σε επίπεδο ΟΤΑ ή ευρύτερων χωρικών ενοτήτων, όπως π.χ. τουριστικά κέντρα, ιδίως του νησιωτικού χώρου.

«Οι βιώσιμες πόλεις θεωρούνται επίκεντρο για εξάλειψη της φτώχειας, για ευκαιρίες απασχόλησης, για οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, για αξιοποίηση των φυσικών πόρων και της αειφόρου ανάπτυξης», επεσήμανε ο κ. Μανιάτης.

Η χρηματοδότηση θα αφορά σε ενιαίες συγκοινωνιακές, κυκλοφοριακές και πολεοδομικές μελέτες, υλοποίηση έργων υποδομής ή προμήθεια εξοπλισμού, καθώς επίσης και σε υλοποίηση συγκοινωνιακού έργου σε δημοτικό ή διαδημοτικό επίπεδο, εφόσον υπάρχουν μελέτες και προγραμματικές συμφωνίες.

Στόχος του προγράμματος το οποίο πρόκειται να υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η πολεοδομική εναρμόνιση, η αναβάθμιση περιοχών και η οικολογική κινητικότητα στις πόλεις της Περιφέρειας.

«Σήμερα, οι ιδέες για την αστική κινητικότητα στη σύγχρονη πόλη, απελευθερωμένες από τις αντιλήψεις του παρελθόντος, μετασχηματίζουν τα δίκτυα μεταφορών σε δίκτυα που ανταποκρίνονται στις λειτουργίες σύνδεσης και μεταφοράς, αλλά αναδεικνύοντας την περιβαλλοντική διάσταση και την κοινόχρηστο χαρακτήρα των δικτύων κυκλοφορίας» κατέληξε ο υπουργός ΠΕΚΑ στη δήλωσή του, κάνοντας λόγο για ήπιους τρόπους μετακίνησης και παρεμβάσεις που απελευθερώνουν χώρο από το αυτοκίνητο και τον αποδίδουν στο πράσινο και στον άνθρωπο της πόλης.