Ανοίγει σταδιακά η λεωφόρος Μεσογείων, η οποία παρέμεινε κλειστή για αρκετές ώρες εξαιτίας των διαδηλώσεων των Ρομά κατά των κατεδαφίσεων στον καταυλισμό τους στο ύψος του Νομισματοκοπείου. Άνδρες της Πυροσβεστικής καθαρίζουν το οδόστρωμα από τους κάδους και τα λάστιχα που είχαν τυλιχτεί νωρίτερα στις φλόγες.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου, σχετικά με τον καταυλισμό, ωστόσο οι συζητήσεις των εμπλεκομένων με την απομάκρυνση των αθιγγάνων από την περιοχή συνεχίζονται, καθώς όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, φαίνεται να αναστέλλεται η λύση της μετεγκατάστασής τους στο όρος Πατέρας.

«Σήμερα έγιναν πράγματα στη χώρα μας που ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες δεν γίνονται. Μέχρι τώρα επιμένουν να μπουν μέσα να ρίξουν τις παράγκες. Αυτό είναι λάθος, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τον λόγο της πίσω. Θα χυθεί αίμα», δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου «Ελπίδα» των Ρομά στο Νομισματοκοπείο, Στέλιος Καλαμιώτης, ο οποίος φεύγει αυτή την ώρα από τον χώρο της διαμαρτυρίας προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη με την Περιφέρεια, την αστυνομία, τον εισαγγελέα και τον δήμαρχο Χαλανδρίου.

Με αφορμή την υπόθεση, οι Τομείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση: «Η απομάκρυνση των Ρομά από το χώρο που αυθαίρετα έχουν καταλάβει τα τελευταία χρόνια είναι μια νόμιμη πράξη εφόσον δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την μετεγκατάστασή τους.

Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την καταλληλότητα του χώρου που έχει επιλεγεί. Διαφαίνεται ότι ο χώρος που προορίζεται για την διαμονή τους δεν καλύπτει τις ανάγκες των Ρομά για ένταξη στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Επίσης θα πρέπει να εξασφαλίζεται η δυνατότητα πρόσβασης των Ρομά σε κάθε είδους δημόσιες υπηρεσίες καθώς και των παιδιών σε εκπαιδευτικές μονάδες.

Έστω και την ύστατη ώρα τα αρμόδια όργανα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να δώσουν βιώσιμη λύση με ρεαλισμό και σεβασμό στα δικαιώματα των Ρομά, αλλά και των υπολοίπων κατοίκων και ιδιοκτητών γης της περιοχής».