Το έργο της ανασκαφής στον τάφο της Αμφίπολης χρειάζεται σχεδιασμό και προσοχή, εκτιμούν γεωλόγοι, μηχανικοί, αρχαιολόγοι.

Ο καθηγητής Γεωλογίας, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, που έχει κάνει τη μελέτη για την ύπαρξη αρχαιολογικών χώρων και στον υπόλοιπο λόφο Καστά, μίλησε στην τηλεόραση του Mega και αποκάλυψε ότι ακόμη η γεωλογική μονάδα δεν έχει εξερευνήσει τον άλλο μισό λόφο.

«Πηγαίνουμε πάνω στην επιφάνεια, μας μένει να εξερευνήσουμε και τον υπόλοιπο λόφο, ο ρόλος μας είναι να δούμε τι υπάρχει στις διάφορες θέσεις. Στο λόφο υπάρχει πολύ χώμα, εμείς κινούμαστε με τη στρατηγική, χώμα, τοίχος, μέτρημα, χώμα, τοίχος. Δηλαδή πρώτα βγάζουμε το χώμα και έπειτα περιμένουμε να βρούμε τοίχο, έπειτα μετράμε το σημείο από εκεί που βρίσκεται ο τοίχος και πάλι σκάβουμε το χώμα, καθώς προχωράμε προς την απέναντι πλευρά του λόφου», εξήγησε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Αναφορικά με τον τέταρτο θάλαμο, ο καθηγητής Γεωλογίας είπε: «Περιμένουμε να δοθούν απαντήσεις τώρα που η αρχαιολογική ομάδα θα μπει στον τέταρτο τάφο θάλαμο. Είναι πιθανό να βρεθούν ευρήματα που θα δείξουν ποιος είναι ο ένοικος του τάφου, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην αξιολόγησή τους».

Όταν ερωτήθηκε αν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί χρυσάφι, τόνισε: «Σε κάθε τέτοιο έργο, όπου, μάλιστα, υπάρχει χώμα για πολλά μέτρα, για να βρεθεί χρυσάφι, πρέπει να είναι κλεισμένο σε κάποιο κουτί ή αγγείο, διαφορετικά δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί».

Ο κ. Παπαθεοδώρου και η ομάδα του θα περιμένουν, όπως δήλωσε ο ίδιος, να ολοκληρώσουν οι αρχαιολόγοι την ανασκαφή στον τέταρτο θάλαμο και έπειτα θα συνεχίσουν το έργο τους.

Εν τω μεταξύ, στραμμένα στην υποστήλωση του τάφου της Αμφίπολης βρίσκονται όλα τα επιστημονικά βλέμματα.

Ο Κυριαζής Πιτιλάκης, καθηγητής γεωτεχνικής μηχανικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξήγησε, μιλώντας κι εκείνος στην τηλεόραση του Mega ότι το μεγαλύτερο έργο δεν έχει γίνει.

«Το ύψος της τεχνητής επιχωμάτωσης, απ’ όσο γνωρίζω, βρίσκεται στα 15 με 20 μέτρα, περισσεύουν άλλα 60 με 70 μέτρα για να φτάσει κανείς στο κέντρο του λόφου, όπου θα περίμενε κανείς να βρίσκεται και το κέντρο του τύμβου. Οπότε, το έργο, όπως καταλαβαίνετε, είναι τεράστιο και δε θα έπρεπε να γίνει γρήγορα η ανασκαφή».

«Μιλάμε για ένα τεράστιο έργο. Εγώ προσωπικά δεν έχω δει μεγαλύτερο στον ελλαδικό χώρο. Το σύνολο του χώρου όπου γίνεται η ανασκαφή και η απομάκρυνση των χωμάτων είναι όσο το γήπεδο της Τούμπας, ίσως και το Ολυμπιακό Στάδιο!», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Όσο πηγαίνουμε στο κέντρο του λόφου, το ύψος μεγαλώνει και οι πιέσεις που ασκούνται είναι τεράστιες. Οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί, δουλεύουν σε συνθήκες ορυχείου», συμπλήρωσε ο κ. Πιτιλάκης.