Μόνο το κέλυφος απέμεινε στο εργοτάξιο του ιστορικού Β΄ Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών -τη Βίλα Αμαλία- στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Χέυδεν, καθώς οι εργασίες στο παλιό σχολείο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η μελέτη ανακατασκευής προέβλεπε τη διατήρηση και ενίσχυση μόνον της περιμετρικής λιθοδομής, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατεδάφιση όλων των υπόλοιπων δομικών στοιχείων στο εσωτερικό, «ούτως ώστε να γίνει πλήρης εκμετάλλευση του χώρου για εργαστήρια, χώρους πληροφορικής, βοηθητικούς χώρους κ.λπ.».

Όμως, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», η ισοπέδωση κάθε λειτουργικού ή διακοσμητικού στοιχείου στο εσωτερικό εγείρει ερωτήματα που ο δήμος Αθηναίων, ως ιδιοκτήτης και διαχειριστής της νέας εποχής των δύο κτιρίων, οφείλει να δώσει εξηγήσεις προκειμένου να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά σ’ ένα έργο με ειδικό συμβολικό βάρος.

Τα κτίσματα είναι κηρυγμένα «διατηρητέα» μόνο στις όψεις. Εσωτερικά, κρίθηκε σκόπιμη η διατήρηση της λειτουργικής και αισθητικής έννοιας της εισόδου – κεντρικού χολ. Γι’ αυτόν τον λόγο, το κεντρικό κλιμακοστάσιο ανακατασκευάζεται στην αρχική του μορφή, δεδομένου ότι κρίνεται απαραίτητη η πλήρης και αυθεντική αποκατάσταση του χώρου κεντρικού χολ – εισόδου ως βασικού στοιχείου του κτιρίου.

Επίσης, προγραμματίζεται ενοποίηση των δύο κτιρίων εσωτερικά και στις τρεις στάθμες, εσωτερική διαρρύθμιση, η οποία ακολουθεί πιστά τις όψεις του κτιρίου και αποκατάσταση των διακοσμητικών στοιχείων των όψεων στην αρχική τους μορφή.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το νέο συγκρότημα θα παραδοθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου για να λειτουργήσει ως σχολική μονάδα σ’ ένα χρόνο από σήμερα.