Μια συμβουλή έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος προέτρεψε τους νέους αα έχουν «αυτοσεβασμό» προέτρεψε τους νέους, κατά τη διάρκεια της σημερινής πανηγυρικής δοξολογίας στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου της Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Βαρθολομαίος απευθύνθηκε στο νεανικό κοινό που βρισκόταν μέσα στο ναό, στην καθομιλουμένη, μετά το πέρας της επίσημης ομιλίας του και με αφορμή δικές του αναμνήσεις από την μαθητική του και σπουδαστική ηλικία, τους σύστησε να έχουν «αυτοσεβασμό», οτιδήποτε κι αν κάνουν στη ζωή τους, ανεξαρτήτως με το τι ασχοληθούν, ή ποιο επάγγελμα θα επιλέξουν και έτσι θα έρθει και η καταξίωση και ο σεβασμός και η εκτίμηση των άλλων.

Τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας υποδέχθηκε νωρίτερα στα όρια της μητρόπολης ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή, παρουσία της πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας, έξω από τον Ι.Ν του Αγίου Νικολάου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, ενώ παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος και Παιδείας Αλ. Δερμεντζόπουλος, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, κ.α. Ο κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τους φορείς στο Επισκοπείο και στη συνέχεια εγκαινίασε το οικοτροφείο της μητρόπολης.

Το πρωί, ο κ. Βαρθολομαίος είχε επισκεφθεί το μοναστήρι της Παναγίας της Πορταΐτισσας στην Κορνοφωλιά Σουφλίου, συνοδευόμενος από τον ηγούμενο και μοναχούς της αγιορείτικης μονής Ιβήρων, της οποίας είναι μετόχι.

Αργά χθες το βράδυ σε δείπνο προς τιμήν του στην 50η Μ/Κ Ταξιαρχία Πεζικού, στο Σουφλί, ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο «έχει ανοιχτούς ορίζοντες και δε φοβάται να διαλέγεται με τους ετερόδοξους χριστιανούς, αλλά και με τους αλλόθρησκους αδελφούς μας», σημειώνοντας μάλιστα ότι ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη στις 30 Νοεμβρίου για τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα. Μιλώντας, παρουσία μητροπολιτών, αγιορειτών μοναχών, αλλά και του μουφτή Διδυμοτείχου, συμπλήρωσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο εδώ και 30 χρόνια εγκαινίασε τον διαθρησκειακό διάλογο, με σκοπό την καλύτερη συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκοσμίων προβλημάτων, όπως η παιδεία, η ειρήνη, η προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς υπαναχωρήσεις από την πλευρά του σε θέματα πίστης.
«Ουδένα κίνδυνο διατρέχουμε, ούτε προδώσαμε κάτι μέχρι σήμερα από την ορθόδοξη πίστη μας με τους διαλόγους και τις επαφές και ούτε πρόκειται να το κάνουμε στο μέλλον» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στη συνέχεια στο μοναστήρι της «Παναγίας του Έβρου» στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης. Στις έξι το απόγευμα θα επισκεφθεί την Κομοτηνή.