Με μουσική και στίχους από τα τραγούδια του Παύλου Φύσσα, με αντιφασιστικά συνθήματα αλλά και πολύχρωμα μπαλόνια στα χέρια, δεκάδες φίλοι του αδικοχαμένου μουσικού πραγματοποίησαν παναττικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο στη μνήμη του.

Περίπου 4.000 άτομα ξεκίνησαν από το σημείο όπου πριν από ένα χρόνο ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε από το μέλος της Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά στην Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι. Από εκεί χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ. Το πρώτο που περιελάμβανε και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και διαφόρων οργανώσεων έφτασε στη λεωφόρο Σαλαμίνος, όπου άφησαν στον ουρανό μπαλόνια, σε μία συμβολική κίνηση. Το δεύτερο, ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου, παρέμεινε αρχικά στην οδό Αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, όπως μετονομάστηκε συμβολικά η Παναγή Τσαλδάρη.

Στη διάρκεια της πορείας προκλήθηκαν μικροεπεισόδια χωρίς να δοθεί συνέχεια όταν αντιεξουσιαστές εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων στην οδό Σαλαμίνος προκαλώντας ζημιές στο ΚΕΠ της περιοχής που βρίσκεται στο σημείο. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και τα επεισόδια μεταφέρθηκαν και στη συμβολή με την οδό Κωνσταντινουπόλεως, χωρίς όμως να υπάρξουν συγκρούσεις σώμα με σώμα.

Στη συνέχεια η ομάδα των αντιεξουσιαστών διαλύθηκε «εισβάλλοντας» στον κύριο όγκο της πορείας. Παρότι έσπασαν μερικές τζαμαρίες ακόμη –μεταξύ αυτών και ενός ταχυδρομείου- και κάηκαν και κάδοι, η αστυνομία αποχώρησε από το σημείο και βρέθηκε περιμετρικά της Παναγή Τσαλδάρη.

Το μεγαλύτερο κομμάτι της πορείας έφτασε τελικά στην Παναγή Τσαλδάρη –όπου η αστυνομία είχε δύο διμοιρίες ΜΑΤ, αν και γενικότερα η παρουσία της ήταν… διακριτική, έχοντας επιτρέψει και την κυκλοφορία των οχημάτων στις οδούς όπου διεξαγόταν το συλλαλητήριο. Ο κύριος όγκος του πλήθους πέρασε από την πλατεία Πλατεία Μέμου ή αλλιώς Παγκόσμιας Ειρήνης στον Κορυδαλλό, εκεί όπου ο αδικοχαμένος 34χρονος μουσικός έδινε τις συναυλίες του, πριν καταλήξει στην Π. Τσαλδάρη. Στη συνέχεια ακούστηκαν εκρήξεις στα στενά περιμετρικά της Γρηγορίου Λαμπράκη. Άγνωστοι μπήκαν στα δρομάκια με άνδρες των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ να τους κυνηγούν.

Πάντως, ο κύριος όγκος των διαδηλωτών –με τον κόσμο να έχει λιγοστέψει αισθητά- παρέμεινε μέχρι νωρίς το βράδυ στην Παναγή Τσαλδάρη, όπου και κατέληξε η πορεία και ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο.Οι αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούν να παραμένουν σε επιφυλακή σε Κερατσίνι, Κορυδαλλό και Νίκαια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνομία προσήγαγε αρκετά άτομα.



Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος