Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνουν ενδεχόμενες ευθύνες του ΥΠ.ΟΙΚ. για τη μη συμμόρφωση του δημοσίου στην δικαστική απόφαση με την οποία πρέπει να αποκατασταθούν μισθολογικά οι ένστολοι.

Σήμερα, συνήλθε σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών η Τριμελής Επιτροπή συμμόρφωσης του ΣτΕ, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα ενώ παράλληλα απέρριψε το αίτημα της Κυβέρνησης και των ενστόλων να παρασταθούν στην συζήτηση, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία. Εκτός από τον πρόεδρο του ΣτΕ κ. Ρίζο, μέλη της Επιτροπής είναι οι σύμβουλοι Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος και Δημήτρης Αλεξανδρής

Τις επόμενες μέρες θα συνεχιστεί η διάσκεψη και η επιτροπή μπορεί να αναγνωρίσει προσωπική ευθύνη προς αποζημίωση σε υπουργό ή όποιον άλλον αρμόδιο κρατικό λειτουργό ή φορέα, κρίνει ότι ευθύνεται για την μη συμμόρφωση . Βέβαια τα ποσά που επιδικάζονται έως σήμερα από την επιτροπή δεν είναι υψηλά, και καταγράφουν το στοιχείο της ηθικής απαξίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ τον περασμένο Ιανουάριο έκρινε ομόφωνα ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων που έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012 είναι αντισυνταγματικές και υποχρέωσε την Κυβέρνηση να καταβάλει τις διαφορές των αποδοχών τους.