Με τρισάγιο και με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων τιμήθηκε η μνήμη των 149 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.

Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής. Νωρίτερα, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.

Στην κεντρική του ομιλία, ο πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας, δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς έστειλε «μήνυμα για αντίσταση στη λήθη των καιρών μας», τονίζοντας -μεταξύ άλλων- την ανάγκη για “απόδοση δικαιοσύνης” 70 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην περίπτωση του Χορτιάτη και των άλλων 94 μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας.

Σημείωσε, δε, πως η θέση του Δικτύου «για την ολοσχερή καταβολή των αποζημιώσεων δεν συμψηφίζεται ούτε συμβιβάζεται με χορηγίες, δωρεές, διάφορες χρηματοδοτήσεις και ενισχύσεις που η γερμανική πλευρά έχει ήδη δώσει σε αυτούς τους μαρτυρικούς μας τόπους, με την αποδοχή των οποίων, ούτε παραιτούμαστε, ούτε απεμπολούμε τις οφειλόμενες αποζημιώσεις, αλλά συνεχίζουμε να τις απαιτούμε».

Το μήνυμα αντίστασης στη λήθη που στέλνει το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη επεσήμανε στον χαιρετισμό του και ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, σημειώνοντας ότι η ιστορία του Χορτιάτη είναι «ζωντανή» και ότι «σε πείσμα όσων επιμένουν πως ό,τι δεν γράφεται ξεχνιέται, να είστε βέβαιοι πως κάποια στιγμή θα γραφεί».

Στην τελετή παρέστησαν -μεταξύ άλλων- και κατέθεσαν στεφάνι οι βουλευτές Θ. Καράογλου (ΝΔ) , Λ. Αμμανατίδου και Γ. Σταθάς (ΣΥΡΙΖΑ), Στ. Ξουλίδου(ΑΝΕΛ), Ελένη Γερασιμίδου (ΚΚΕ), εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, οι δημοτικές αρχές Πυλαίας-Χορτιάτη και άλλων δήμων, η αναπληρώτρια πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, σύλλογοι αντιστασιακών, μέλη του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», εκπρόσωποι φορέων, κ.ά.