Τους πίνακες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ανοίγει το υπουργείο Παιδείας, έπειτα από τέσσερα χρόνια, προκειμένου να λάβουν διπλή μοριοδότηση όσοι εκπαιδευτικοί υπηρετήσουν σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ θα έχουν υποχρέωση παραμονής για δύο χρόνια. Παράλληλα, θα απαγορεύεται η μετάθεσή τους ή απόσπασή τους.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας θα κατατεθεί στη βουλή μεθαύριο Τετάρτη. Πάντως, το άνοιγμα των πινάκων δεν αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ, όπως ζητούσαν οι εκπαιδευτικοί. Αυτό σημαίνει ότι, όσοι εκπαιδευτικοί εργάστηκαν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια δεν θα λάβουν πρόσθετα μόρια. Αν όμως προσληφθούν φέτος τότε η μοριοδότησή τους θα προστεθεί στα μόρια που είχαν όταν «κλείδωσε» ο πίνακας.

«Διαπιστώνω πως όλοι οι φορείς και τα κόμματα που πήραν τον λόγο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής προτείνουν να “ξεκλειδώσουν” οι πίνακες του 2010. Θα το κάνουμε χωρίς αναδρομική ισχύ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος, σε ανάρτησή του στο facebook.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, «από το σχολικό έτος 2014-2015 ο χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας μόνιμων εκπαιδευτικών που διανύεται σε δημόσιες σχολικές μονάδες, οι οποίες κατά τις οικείες διατάξεις ανήκουν στις κατηγορίες μοριοδότησης Θ’ και Ι’ για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ΙΑ’ και ΙΒ’ για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία και στην Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή, υπολογίζεται στο διπλάσιο για τον προσδιορισμό των μονάδων συνθηκών διαβίωσης, εφόσον έχει διαρκέσει τουλάχιστον δύο διδακτικά έτη (…) Οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται σε εφαρμογή των προβλέψεων του άρθρου αυτού, δεσμεύονται να υπηρετήσουν στις οικείες σχολικές μονάδες επί µία τουλάχιστον συνεχή διετία. Απαγορεύεται απόλυτα και για οποιονδήποτε λόγο η απόσπαση, μετάθεση, μετάταξη ή μετακίνησή τους από τις μονάδες αυτές».