Αυξημένα μέτρα ασφαλείας είχε λάβει από σήμερα το μεσημέρι η αστυνομία για την τελετή ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας.

Μεταξύ των δημοτικών συμβούλων που ορκίστηκαν ήταν ο προφυλακισμένος Ηλίας Κασιδιάρης και η Ουρανία Μιχαλολιάκου, κόρη του προφυλακισμένου Νίκου Μιχαλολιάκου. Ο Ηλίας Κασιδιάρης μετά την ορκωμοσία επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού.

Μέλη της Χρυσής Αυγής ήταν έξω από την τελετή, ενώ αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιούταν στο Γκάζι ενάντια στην «ορκωμοσία νεοναζί».

Οι χρυσαυγίτες που βρέθηκαν έξω από το αμφιθέατρο που θα γινόταν η ορκωμοσία φώναξαν συνθήματα κατά την άφιξη του Ηλία Κασιδιάρη αλλά και κατά την αναχώρησή του για τις φυλακές, ενώ η αστυνομία δεν επενέβη όταν τα μέλη της Χρυσής Αυγής έφτασαν μπροστά στο βαν μεταφοράς του προφυλακισμένου.

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Καμίνης χαιρέτησε όλους τους δημοτικούς συμβούλους εκτός από αυτούς της Χρυσής Αυγής.

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα δημιουργήθηκε ένταση έξω από το Γκάζι όταν προσπαθούσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος να εισέλθει στο χώρο χωρίς πρόσκληση και του απαγορεύτηκε η είσοδος.

Η μεταγωγή και οι δηλώσεις του Ηλία Κασιδιάρη

Λίγο μετά τις 4 έφτασε στο κτίριο του «9,84» το όχημα που μετέφερε τον Ηλία Κασιδιάρη από τις φυλακές Κορυδαλλού. Κατά την άφιξή του δήλωσε: «Είπαμε να βάλουμε τους κλέφτες στη φυλακή και προλάβανε και μας βάλανε αυτοί, αλλά δεν πειράζει δεν τρέχει τίποτα, στο τέλος νικάει πάντα η Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι η δημοτική παράταξη του δημάρχου Γιώργου Καμίνη και οι αριστερές παρατάξεις ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο, και οι υπόλοιπες με θρησκευτικό όρκο.

Με αφορμή την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου, ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι «ο ουσιαστικός όρκος που δίνουν σήμερα οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης είναι ο ίδιος που περιλαμβάνεται στο “συμβόλαιο” που σύναψαν με τους πολίτες της Αθήνας, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο, όσο και στην καθημερινή παρουσία και παρέμβαση της δημοτικής μας παράταξης τα προηγούμενα 8 χρόνια στην πόλη».

Και πρόσθεσε: «Δηλαδή, αγώνας για μία Αθήνα της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της δημοκρατίας. Αγώνας ενάντια στην πολιτική του μνημονίου που καταδικάζει τους συνανθρώπους μας στην ανεργία, την ανασφάλεια και το περιθώριο. Αγώνας ενάντια στα μικρά και τα μεγάλα συμφέροντα που λειτουργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον με την ανοχή της δημοτικής αρχής. Αγώνας διαρκής, ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό, για τον εξοβελισμό του μίσους και του φόβου από τις γειτονιές της Αθήνας».



Βίντεο-φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος