Σεισμό «ενδιάμεσου βάθους», με επίκεντρο έναν χώρο που μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς και άρα δεν εμπνέει ανησυχία, χαρακτηρίζει η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Μαρία Σαχπάζη, τον σημερινό σεισμό που «ταρακούνησε» τους κατοίκους στην Αθήνα, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου, ακόμα και την Κρήτη.

Ο σεισμός που σημειώθηκε στις 06:45 σήμερα το πρωί ήταν μεγέθους 5,7 Ρίχτερ και επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο, 145 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας. Η κ. Σαχπάζη προσδιόρισε το εστιακό του βάθος στα 90 χιλιόμετρα. Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί, μεγέθους 4, 7 Ρίχτερ (στις 6.48 π.μ.) και 2,6 Ρίχτερ (στις 7.13 π.μ.). Αντίθετα με τους επιφανειακούς, οι σεισμοί ενδιάμεσου βάθους δεν δίνουν μετασεισμούς ή και όταν δίνουν αυτοί δεν είναι ισχυροί, όπως διευκρινίζει η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

«Ο χώρος, όπου σημειώθηκε ο σεισμός», επισημαίνει η κ. Σαχπάζη, «εντοπίζεται στο κοίλο μέρος του ελληνικού τόξου, σε ενδιάμεσο βάθος, μία περιοχή που μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει σημαντικούς σεισμούς».

Η ίδια εκτιμά, με βάση την εξέλιξη του φαινομένου, πως ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος και δεν θα υπάρξουν άλλοι μεγαλύτεροι. «Ωστόσο, είμαστε πάντα επιφυλακτικοί γιατί τα τελευτάια χρόνια έχουμε έξαρση των επιφανειακών και των ενδιάμεσων σεισμών» καταλήγει.