Οι άνθρωποι που πετυχαίνουν πολλά στη ζωή τους, το καταφέρνουν εν μέρει επειδή ξέρουν πού να εστιάσουν την προσοχή τους.

Αφήνοντας απ’ έξω τους υπόλοιπους παράγοντες –όπως η εύνοια της τύχης ή την εύνοια από πρόσωπα, καταστάσεις κ.ά. γενικότερα- δείτε παρακάτω πώς μπορείτε κι εσείς να λέτε «όχι», προκειμένου να αφοσιωθείτε στην επίτευξη του στόχου σας.

Άλλωστε, πίσω από όλα τα πράγματα και επιτεύγματα που θαυμάζει κανείς στους επιτυχημένους ανθρώπους, βρίσκεται μια τεράστια λίστα από πράγματα με τα οποία δεν ασχολήθηκαν, γράφει η Jessica Stillman στο inc.com.

Πλέον, κανένας από εμάς δεν έχει άπλετο χρόνο στη διάθεσή του και οι επιτυχημένοι άνθρωποι μαθαίνουν από νωρίς (και συχνά με οδυνηρό τρόπο), ότι προκειμένου να καταφέρει κανείς τα σημαντικά πράγματα πρέπει να μάθει να λέει «όχι».

«Μου πήρε πολλά χρόνια μέχρι να αρχίσω να λέω “όχι” σε πράγματα που με απομάκρυναν από αυτό που χρειαζόταν πραγματικά την προσοχή μου. Ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο αγαθό που έχει κανείς στη διάθεσή του. Γι’ αυτό πρέπει να φροντίζει να τον επενδύει με σοφία» είπε η συνιδρύτρια της εταιρείας Onboardly.

Ωστόσο, το να λέει κανείς «όχι» είναι μόνο η αρχή, καθώς το πιο σημαντικό στην άρνηση είναι να μπορεί να λέει κανείς «όχι»… με το σωστό τρόπο. Χωρίς, δηλαδή, να χάνει επαφές και να κλείνει γέφυρες επικοινωνίας, αλλά με μεθοδικότητα και ύστερα από προσεκτική εξέταση.

Με τα παρακάτω τέσσερα βήματα, σύμφωνα με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Aha!, Brian de Haaff, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι βρίσκεστε στο σωστό δρόμο του… να πείτε ένα «σωστό όχι»:

1. Ακούστε προσεκτικά τον άλλον

«Αν κάποιος σας ζητήσει να κάνετε κάτι, θα πρέπει να υποθέσετε ότι αυτό είναι σημαντικό για εκείνον ή τον εξυπηρετεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Διαφορετικά δε θα σας το ζητούσε. Είναι δική σας ευθύνη να φτάσετε στην “καρδιά” του αιτήματος αυτού και να ανακαλύψετε γιατί έχει σημασία. Η πορεία προς την κατανόηση εξασφαλίζει ότι θα δείτε καθαρά τι θέλει το πρόσωπο που σας υπέβαλλε το αίτημα και έτσι θα είστε σε θέση να μετρήσετε πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσετε στην ενέργεια αυτή ή όχι. Αυτό προϋποθέτει ότι θα ακούσετε το αίτημά του με προσοχή και όχι με “μισή καρδιά”, κουνώντας αδιάφορα το κεφάλι» υποστηρίζει ο de Haaff.

2. Θέστε προτεραιότητες
Αφού ακούσετε προσεκτικά το αίτημα, πρέπει να απαντήσετε έξυπνα. Για να το καταφέρετε αυτό, πρέπει να δείξετε ότι εξετάζετε την υπόθεση με καλή διάθεση, πάντα έχοντας υπόψη αυτά που θέλετε να πετύχετε στη ζωή σας εκείνη τη στιγμή. Στη συνέχεια, θα μετρήσετε το αν και κατά πόσο το «ναι» θα προωθήσει ή θα αναστείλλει αυτούς τους στόχους.

Ο de Haaff αποκαλεί αυτή τη μέθοδο «ο στόχος μπροστά». Η προσέγγιση αυτή έχει να κάνει με τον προσδιορισμό του στόχου. Κι αυτό γιατί, αν δεν έχει κανείς στόχο, είναι δύσκολο να καταλάβει ποια αιτήματα ευθυγραμμίζονται με αυτόν και χρειάζονται περαιτέρω την προσοχή του ή όχι.

3. Να είστε γρήγοροι, σταθεροί και αποφασιστικοί
Αυτό δε χρειάζεται και πολλή σκέψη: δεν πρέπει να σπαταλάτε το χρόνο σας. Πρέπει να είστε σε θέση να απαντάτε στα διάφορα αιτήματα τη στιγμή που εμφανίζονται μπροστά σας. Ενημερώστε ότι το αίτημα έχει τεθεί υπόψη σας και πως θα απαντήσετε σύντομα τι έχετε αποφασίσει.

4. Εξηγήστε το γιατί

Προκειμένου να διατηρήσετε τις σχέσεις, παρότι χρειάζεται να πείτε «όχι», πρέπει να κάνετε σαφές στους άλλους το σκεπτικό που σας οδήγησε στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης.

«Επιτρέψτε τους να καταλάβουν για ποιο λόγο καταλήξατε σε αυτήν την απόφαση. Εξηγώντας το “γιατί” είναι πιο εύκολο να το αποδεχτεί κανείς» συμβουλεύει ο de Haaff.