Παγκόσμιο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την πορεία των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, καθώς οι αρχαιολόγοι κάνουν καθημερινά σημαντικά βήματα προς το εσωτερικό του αρχαίου τάφου, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Τασούλας δήλωσε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν ζητήσει να κάνουν λήψεις στο χώρο της ανασκαφής. «Νομίζω ότι με αφορμή αυτή την εξέλιξη και την έκρηξη ενδιαφέροντος και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για το μνημείο αυτό το μοναδικό, αξίζει να σκεφτούμε πάλι το θέμα της ανάδειξης του πολιτισμού μας, το θέμα της περηφάνιας που μας προκαλεί ο πολιτισμός μας και το θέμα της προστασίας του, σε συνδυασμό με την αξιοποίησή του περισσότερο από ο,τι μέχρι σήμερα, ώστε η Ελλάδα να ξανακερδίσει μέσω και του πολιτισμού της τη θέση που της αξίζει», παρατήρησε.

Σημείωσε ακόμη ότι οι ανασκαφές προχωρούν κανονικά, ότι ενδεχομένως χρειαστούν δύο ή και περισσότερες εβδομάδες πριν από την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων και ότι στην αρχαιολογία μετρούν μόνο τα γεγονότα και όχι οι εικασίες ή οι «γεύσεις».

Σε ό,τι αφορά τις αρχαιολογικές εργασίες, ο υπουργός επισήμανε ότι και σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για την πορεία των ανασκαφών και ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε πλήρη εικόνα για το εσωτερικό του τάφου». Μάλιστα όπως αποκάλυψε βρέθηκαν και τα φτερά των σφιγγών και σε λίγο θα αποκατασταθούν πλήρως. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχουν ελπίδες να βρεθούν και τα κεφάλια ο υπουργός πολιτισμού απάντησε ότι είναι πολύ πιθανό.