Έκτακτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Υγείας μεταξύ του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, και του προεδρείου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα φλέγοντα ζητήματα των λειτουργών της υγείας και προτάθηκαν τα εξής:

1) Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ όλων των ιατρών που το επιθυμούν με υπογραφή από τους ιατρικούς συλλόγους προτύπων συμβάσεων. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει τη συγκεκριμένη πρόταση, την οποία αποτίμησε θετικά.

2) Για τους γιατρούς που εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ ζητήσαμε να μειωθεί το ωράριο τους, το οποίο είναι εξαντλητικό . Ο Υπουργός δήλωσε ότι είναι κατ’ αρχήν υπέρ της ομογενοποίησης του ωραρίου τους με αυτό των ιατρών του ΕΣΥ και θα εξετάσει άμεσα ενδεχόμενα προβλήματα προκειμένου να επιλυθεί προς αυτή τη κατεύθυνση.

3) Για τους γιατρούς που εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ επισημάναμε την επίσπευσης της αξιολόγησης τους καθότι οι σημερινές θέσεις τους είναι απαξιωτικές για ιατρούς αφού δεν είναι θέσεις του ΕΣΥ και δεν αμείβονται αναλόγως. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί επειγόντως εντός των επόμενων δυο μηνών.

4) Επιπροσθέτως ζητήσαμε για τους μονιμούς ιατρούς και όσους είχαν σύμβαση αορίστου χρόνου με το πρώην ΙΚΑ και οι οποίοι συνέχισαν το ελευθέριο επάγγελμα και δεν κατέθεσαν αίτηση για ένταξη στο ΠΕΔΥ να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους στο ΤΣΑΥ από τον ΕΟΠΥΥ ή το ΥΥΚΑ. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να διερευνηθεί άμεσα το ζήτημα διαβιβάζοντας το θέμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

5) Επίσης ζητήσαμε να μονιμοποιηθούν οι επί θητεία ιατροί του ΕΣΥ και ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι υπάρχει σχετική διάταξη σε νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί από την Βουλή.

6) Επισημάναμε επίσης την ανάγκη άμεσης πληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ και ειδικευομένων και την ανάγκη πληρωμής τους στην ώρα τους. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την προώθηση της σχετικής διαδικασίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό που γίνεται σήμερα είναι απαράδεκτο.

7) Για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) τονίσαμε την ανάγκη αδειοδότησης τους από τους Ιατρικούς Συλλόγους, οι οποίοι πλέον διαθέτουν λόγω του προσωπικού τους τόςο την εμπειρία όσο και την τεχνογνωσία για την άμεση χορήγηση των σχετικών βεβαιώσεων λειτουργίας τους. Ο Υπουργός αποτίμησε θετικά την πρόταση αυτή καθότι μέχρι σήμερα οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν φανεί αντάξιοι στην αρμοδιότητα τους για τη χορήγηση αδειοδότησης των φορέων ΠΦΥ.

8) Τέλος επισημάναμε την ανάγκη αποπληρωμής των δεδουλευμένων των κλινικοεργαστηριακών και εργαστηριακών ιατρών του ΕΟΠΥΥ έως και τον Απρίλιο μήνα και ο Υπουργός ενημέρωσε για τη προώθηση του σχετικού αιτήματος των ιατρών.