Απολύτως παράνομες χαρακτηρίζει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέναδρος Ρακιντζής, τις επιχορηγήσεις στους συνδικαλιστές των ΕΛΤΑ. Σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρεται στις οικονομικές ατασθαλίες στις εκροές χρηματικών ποσών για έξοδα κίνησης, ταξίδια, αποζημιώσεις και άλλες δαπάνες, που έφερε στο φως η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ρακιντζή, κλιμάκια επιθεωρητών της υπηρεσίας του πραγματοποίησαν έλεγχο στα ΕΛΤΑ το 2011, για τη διερεύνηση της νομιμότητας των οικονομικών ενισχύσεων/επιχορηγήσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) από τα ΕΛΤΑ κατά το χρονικό διάστημα 1999-2010: «Όπως προέκυψε από τον έλεγχο, το συνολικό ποσό που εισέρρευσε προς την Ομοσπονδία κατά το ελεγχθέν χρονικό διάστημα (από τις συνδρομές των εργαζομένων και από τις πάσης φύσεως επιχορηγήσεις/ενισχύσεις των ΕΛΤΑ) ανέρχεται σε 16 εκατομμύρια ευρώ περίπου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ειδικότερα, με αφορμή τα δημοσιεύματα για την ΠΟΣΤ των ΕΛΤΑ, ο κ. Ρακιντζής διευκρινίζει τα εξής:

α. Το Γραφείο μας διενήργησε έλεγχο στα ΕΛΤΑ το 2011, για τη διερεύνηση της νομιμότητας των οικονομικών ενισχύσεων / επιχορηγήσεων της ΠΟΣΤ από τα ΕΛΤΑ κατά το χρονικό διάστημα 1999-2010.

β. Όπως προέκυψε από τον έλεγχο, το συνολικό ποσό που εισέρρευσε προς την Ομοσπονδία κατά το ελεγχθέν χρονικό διάστημα (από τις συνδρομές των εργαζομένων και από τις πάσης φύσεως επιχορηγήσεις / ενισχύσεις των ΕΛΤΑ) ανέρχεται σε 16 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

γ. Τόσο οι ενισχύσεις / επιχορηγήσεις της Ομοσπονδίας από τα ΕΛΤΑ, όσο και η παρακράτηση εισφορών από τη μισθοδοσία των εργαζομένων και απόδοσή τους απευθείας στην Ομοσπονδία, προσκρούουν ευθέως στον ν. 1264/1982. Μάλιστα, για την παρακράτηση εισφορών από εργαζόμενους και την απόδοσή τους απευθείας σε δευτεροβάθμια σωματεία, υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ και του Εφετείου Αθηνών που τις κρίνουν παράνομες και αντισυνταγματικές.

δ. Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου ιδιωτικών φορέων, επομένως δεν είχε τη δυνατότητα ελέγχου των δαπανών της ΠΟΣΤ.

ε. Η Έκθεση Ελέγχου διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος διενήργησε προκαταρκτική εξέταση. Στο πλαίσιο αυτής, έδωσε εντολή στην Οικονομική Αστυνομία να προβεί σε φορολογικό έλεγχο της ΠΟΣΤ για την τετραετία 2007-2010. Ο έλεγχος αυτός, σύμφωνα και με το Δελτίο Τύπου της Οικονομικής Αστυνομίας, αφορούσε εισροές περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ από συνδρομές εργαζομένων και επιχορηγήσεις / ενισχύσεις, και ανέδειξε πλήθος σοβαρών παρατυπιών και ατασθαλιών διαχείρισης.