Ως απαράδεκτη απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας την προσφυγή της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η εγκύκλιος του πρώην υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου που άναβε το «πράσινο φως» για μαζικές απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών και δραματική μείωση των αποζημιώσεων τους.

Ένα χρόνο νωρίτερα η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, είχε «παγώσει» την επίμαχη εγκύκλιο κάνοντας δεκτή την σχετική αίτηση της ΟΙΕΛΕ .

Τότε, είχε κριθεί ότι η δυνατότητα των ιδιοκτητών με την εγκύκλιο Αρβανιτόπουλου να απολύουν μαζικά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και να μειώσουν το ποσό των αποζημιώσεων «ουδόλως εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον» τονίζοντας, μάλιστα, ότι με την ισχύουσα νομοθεσία είναι δυνατή η απόλυση ιδιωτικών εκπαιδευτικών για «πολυάριθμους λόγους».
Τώρα, το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2633/2014 απόφασή του απέρριψε, κατά πλειοψηφία, την αίτηση της ΟΙΕΛΕ, κρίνοντας ότι οι ερμηνευτικοί εγκύκλιοι δεν μπορούν να προσβληθούν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Όπως αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας οι πιθανές αρνητικές συνέπειες σε βάρος των εκπαιδευτικών προέρχονται από την εφαρμογή της νομοθεσίας και όχι από την επίμαχη ερμηνευτική εγκύκλιο.

Από την πλευρά τους οι δικαστές που μειοψήφησαν, χαρακτήρισαν αντισυνταγματική την επίμαχη εγκύκλιο και εξέφρασαν την άποψη ότι εισάγει νέες ρυθμίσεις κανονιστικού περιεχομένου με τις οποίες καταργούνται οι διατάξεις περί απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και κατά συνέπεια μπορεί η εγκύκλιος να ελεγχθεί από το ΣτΕ.

Η Ομοσπονδία υποστήριζε, στην προσφυγή της, ότι η εκτέλεση της εγκυκλίου θα έχει ως συνέπεια τις απολύσεις για οποιοδήποτε λόγο χωρίς να χρειάζεται αιτιολογία, με χαμηλότερες αποζημιώσεις και χωρίς έλεγχο νομιμότητας από το υπουργείο.