Την εβδομάδα που πέρασε το δημοφιλές περιοδικό Süddeutsche Zeitung Magazin, που αποτελεί ένθετο της ομώνυμης εφημερίδας, φιλοξένησε στο εξώφυλλο του 185 ηθοποιούς με διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς, ζητώντας περισσότερη ορατότητα στη σκηνή και την οθόνη.

Το εξώφυλλο αυτό αποτελεί φόρο τιμής στο θρυλικό εξώφυλλο του περιοδικού Stern, το 1971. Σε αυτό 374 γυναίκες celebrities και μη, δήλωσαν πως είχαν κάνει εκτρώσεις. Η στάση τους αποτελούσε θέση ενάντια στο άρθρο 218 του γερμανικού ποινικού κώδικα, το οποίο έκρινε την άμβλωση ως αξιόποινο αδίκημα σχεδόν χωρίς καμία εξαίρεση. Η δράση αυτών των γυναικών προκάλεσε μεγάλη εθνική αναταραχή και οδήγησε στην αλλαγή του νόμου.

Στην έκδοση της Παρασκευής το εξώφυλλο συνόδευε η κεφαλίδα «Είμαστε ήδη εδώ» και το hashtag #actout. Οι 185 lesbian, gay, bisexual, queer, non-binary και trans άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτό δημοσίευσαν ένα μανιφέστο, ζητώντας μεγαλύτερη δημόσια αντιπροσώπευση της διαφορετικότητας φύλου και των σεξουαλικών προτιμήσεων στο γερμανικό θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση.

Μέσα υπάρχουν οι συνεντεύξεις των 6 πρωτεργατών του κινήματος #actout, στις οποίες μιλούν για τις εμπειρίες τους στον χώρο της υποκριτικής ως μέλη της LGBTQ+ κοινότητας. Συγκεκριμένα, λένε για τα λιγοστά πρότυπα που είχαν ως νέοι, το πόσο συχνά τους ζητούν «να παίξουν σαν να είναι ετεροφυλόφιλοι», για τους manager που τους συμβουλεύουν να μην αποκαλύψουν στο κοινό την σεξουαλική τους ταυτότητα και να μην εμφανιστούν δημόσια με τους συντρόφους τους. Τώρα ζητούν λοιπόν την αναθεώρηση του τρόπου αναπαράστασης και των πολιτισμικών αφηγήσεων.

Ένας σημαντικός αριθμός ινστιτούτων υψηλού κύρους της Γερμανίας δήλωσε την στήριξη του σε αυτήν την πρωτοβουλία, συμπεριλαμβανομένης και της Berlinale.

Το μανιφέστο κλείνει με την εξής προσδοκία, «Ανυπομονούμε για όλες τις νέες ιστορίες που θα είμαστε σε θέση να πούμε και τους χαρακτήρες που μπορούμε να απεικονίσουμε. Ο κόσμος αλλάζει και όλοι πρέπει να πάρουμε μέρος σε αυτό.»