Περισσότερα από 57.000 παιδιά υποστήριξε το «Χαμόγελο του Παιδιού» κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, αριθμός που αποτυπώνει τις κοινωνικές ανάγκες στην Ελλάδα της κρίσης. Ο αριθμός των παιδιών είναι αυξημένος κατά 89,63% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2013, την ίδια ώρα που ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός εμφανίζει οικονομική «ασφυξία».

«Σήμερα κύριο μέλημά μας είναι η διατήρηση των υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών που διαθέτει ο οργανισμός και καθημερινή αγωνία μας η κάλυψη των ακόμη περισσότερων παιδιών και οικογενειών που απευθύνονται στο “Χαμόγελο του Παιδιού”. Την ίδια ώρα το Χαμόγελο διανύει μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, γεγονός που αποτυπώνεται έντονα και στα οικονομικά του αποτελέσματα», εξήγησε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των κοινωνικών δράσεων του πρώτου εξαμήνου του 2014.

Όπως συμπλήρωσε, «κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να μην ξαναβουλιάξουμε οικονομικά, όπως το 2011, την ώρα που έχουμε δημιουργήσει υποδομές για να δώσουμε λύσεις στα παιδιά που μας έχουν ανάγκη. Χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα φτώχειας, υποσιτισμού, υγείας ή παραβατικότητας».

Στο πλαίσιο αυτό το «Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκινάει μια νέα διαφημιστική καμπάνια για να ζητήσει τη στήριξη του κοινού στις δράσεις του, μέσω κλήσης στο 14545 και αποστολής sms στο 54020.

Στην καμπάνια πρωταγωνιστεί ένα παιδί που αναρωτιέται «Και εγώ;». Το μήνυμα της καμπάνιας είναι «Για τα χιλιάδες παιδιά που έχουν την ανάγκη μας, στήριξε σήμερα το Χαμόγελο του Παιδιού». Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θεόφιλος Παπαστυλιανός και τη μουσική η Μαριέττα Φαφούτη. Το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ, καθώς και την έντυπη και ψηφιακή καταχώρηση υλοποίησε η εταιρεία «Magnet».

Οι δράσεις του «Χαμόγελου του Παιδιού» το πρώτο εξάμηνο του 2014

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014:

– Η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 δέχτηκε 117.850 τηλεφωνικές κλήσεις. Από αυτές οι 16.147 αφορούσαν σε εξειδικευμένα θέματα παιδιών (θέματα υγείας, οικονομική δυστοκία, παιδιά σε κίνδυνο, συμβουλευτική παιδιών, αιτήματα φιλοξενίας, διαδικαστικά θέματα που αφορούν σε παιδιά), τα οποία χειρίστηκε το «Χαμόγελο του Παιδιού», ενώ καταγράφηκαν και 284 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης 548 παιδιών.

– Κατατέθηκαν 63 αιτήματα φιλοξενίας στα σπίτια του «Χαμόγελου του Παιδιού» για 112 παιδιά σε κίνδυνο. Στα 11 σπίτια πανελλαδικά μεγαλώνουν 310 παιδιά, ενώ στη δράση της Ημερήσιας Φροντίδας συμμετέχουν 53 παιδιά.

– Υποστηρίχθηκαν 9.415 παιδιά και οι οικογένειές τους από τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας σε όλη την Ελλάδα με τρόφιμα, είδη ένδυσης, υπόδησης και κάθε τι άλλο απαραίτητο. Από αυτά το 13% των παιδιών (1.204 παιδιά) υποστηρίχθηκαν για πρώτη φορά

– Διοργανώθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ενημέρωσης σε 27.120 παιδιά στο πλαίσιο 340 επισκέψεων σε όλη την Ελλάδα

– 1.668 άτομα απευθύνθηκαν στον Οργανισμό για υπηρεσίες συμβουλευτικής

– 453 παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας και οι οικογένειές τους βρήκαν λύσεις με την κινητοποίηση του «Χαμόγελου του Παιδιού». Από αυτά το 37% ήταν ανασφάλιστα.

– Υλοποιήθηκαν δράσεις δημιουργικής απασχόλησης 4.558 παιδιών σε έξι νοσοκομεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα

– Τα πέντε ασθενοφόρα του «Χαμόγελου του Παιδιού» διακόμισαν 527 παιδιά, ενώ οι τρεις κινητές ιατρικές μονάδες πραγματοποίησαν δράσεις προληπτικής ιατρικής σε 10.202 παιδιά σε 21 δήμους όλης της Ελλάδας