Μέχρι και ο εισαγγελέας Καλαμάτας ενημερώθηκε εγγράφως από την Κτηματική Υπηρεσία για κακώς κείμενα, για το θέμα των καταλήψεων και των αυθαίρετων κατασκευών στην ανατολική παραλία της πόλης.

Το ίδιο έγγραφο με τις απόψεις της υπηρεσίας, μετά την αυτοψία που έγινε, εστάλη ακόμα στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας για να παρέμβει και να ενημερώσει τα μέλη του και στο δήμο της πόλης γιατί έχει αρμοδιότητες στην παραλία. Προωθήθηκε επίσης στο Αστυνομικό Τμήμα και στο Λιμεναρχείο, για ενημέρωση και για τη συνδρομή τους όπου αυτή μπορεί να χρειαστεί.

Σύμφωνα με το eleftheriaonline, η Κτηματική Υπηρεσία με το έγγραφό της περιμένει την άμεση ευαισθητοποίηση και την ανταπόκριση των επαγγελματιών της παραλίας, ώστε να περιοριστούν στο χώρο που δικαιούται, να συμμαζευτούν και να ξηλώσουν κατασκευές μόνιμες και προκλητικές που δεν επιτρέπουν τη θέα προς τη θάλασσα και να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν άδεια για το χώρο που έχουν. Γιατί υπάρχουν κι εγκαταστάσεις χωρίς άδεια.

Η Υπηρεσία αναγνωρίζει την κρίσιμη οικονομική κατάσταση, τη μεγάλη ανάγκη των επαγγελματιών να δουλέψουν και να εισπράξουν προσφέροντας κι εποχική εργασία, όμως, πάνω απ’ όλα είναι το δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει τη δυνατότητα στον κοινόχρηστο χώρο της παραλίας να απλώσει την πετσέτα και να βάλει την ομπρέλα του.

Το επόμενο βήμα, αν δεν υπάρξει άμεση συμμόρφωση, είναι η εφαρμογή των ποινικών διατάξεων.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι δημιουργούνται εμπόδια ακόμα και στους ναυαγοσώστες που δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, όπως πρέπει. Υπάρχει σημείο που πύργος ναυαγοσώστη βρίσκεται περιτριγυρισμένος από ομπρέλες και ξαπλώστρες.