Οι λοιμωξιολόγοι δίνουν την τελική εισήγηση στην κυβέρνηση για την αγορά, η οποία αναμένεται να ανοίξει με click in shop, ραντεβού και SMS. To απόγευμα οι επίσημες ανακοινώσεις.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου «πράσινο φως», αλλά με μέτρα. Αυτά προβλέπουν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με τη μέθοδο της «παραλαβής εκτός» click away στις «κόκκινες περιοχές», ενώ  στις υπόλοιπες με την μέθοδο του click in shop («παραλαβή εντός») θα λειτουργήσουν.

Η εισήγηση προβλέπει και άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης νυχιών, τα οποία θα λειτουργήσουν με τα προβλεπόμενα μέτρα και το ραντεβού.

Πώς θα λειτουργεί στην πράξη το click in shop

Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής έχει δημιουργήσει χρήσιμο οδηγό για τους καταναλωτές για το τι θα ισχύει με το click in shop όταν ανοίξει η αγορά:

Από τις «αγορές εκτός» θα επιτρέπονται οι «αγορές εντός» με τον πελάτη να μπαίνει κανονικά εντός του καταστήματος κατόπιν ραντεβού και να αγοράζει το είδος που έχει επιλέξει, έχοντας και τη δυνατότητα δοκιμής του.

Ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει το προϊόν που θέλει να αγοράσει και θα μπορεί να το έχει «δεσμεύσει» είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω διαδικτύου, ενώ θα μπορεί ότι άλλο διαλέξει να το δοκιμάσει προ αγοράς, περιορίζοντας όμως την παραμονή του στο κατάστημα στον προβλεπόμενο χρόνο. O καταναλωτής θα μπορεί να αλλάξει το προϊόν αλλά αυστηρά με ραντεβού και να παραλάβει ένα άλλο. Όλα τα δικαιώματα επιστροφής και εγγύησης που έχει ο καταναλωτής, εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά.

Πώς λειτουργεί το click away

Για να ψωνίσει με την μέθοδο click away, ο πελάτης πρέπει να κάνει την παραγγελία του μέσω του e-shop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά ή μέσω του συστήματος POS εκτός του καταστήματος. Στην περίπτωση αυτή, ο πελάτης, όταν θα πηγαίνει στο κατάστημα για την παραλαβή, θα πρέπει να έχει στην κατοχή του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή μήνυμα από την επιχείρηση που να αποδεικνύει την παραγγελία και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του. Για να πάει στο κατάστημα ο πελάτης θα πρέπει να στείλει SMS μετακίνησης με τον κωδικό 2.

Η ουρά έξω από τα καταστήματα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 9 άτομα, με δύο μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλον, ενώ εάν κάποια επιχείρηση παραβεί τα μέτρα θα της επιβληθεί πρόστιμο από 2.000-50.000 ευρώ (ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος) και θα υπάρξει και ταυτόχρονη αναστολή λειτουργίας.